Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Världens främste boxare – helt plötsligt slogs Muhammad Ali i Nolaskolan

Muhammad Ali har boxat hem både "The rumble in the jungle" och "Thrilla in Manila". Och han har delat ut dagsedlar i Nolaskolan också.

Annons

– Det känns overkligt att han har varit här, säger Örnsköldsviksbon Pauli Sparf.

Inte fullt så overkligt är att Pauli Sparf också befann sig i Nolaskolan den 8 augusti 1965 – aftonen när kanske världens främste idrottsman genom tiderna höll en uppvisning som de närvarande aldrig glömmer.

– Jag var intresserad av boxning, och jag var med i Örnsköldsviks Fotoklubb på den tiden. Den där kvällen var en högtidsstund för mig, minns Sparf.

Annars är det si och så med kännedomen om Muhammad Alis Örnsköldsviksbesök – till och med bland Örnsköldsviksborna själva.

Museiassistenten Stephan Lundberg studerar en bild där Muhammad Ali boxas i Örnsköldsvik. Uppe till vänster skymatr ÖAs förre tecknare K-G Sahlander.

Det sägs att det på den tiden fanns anställda på Nolaskolan som på måndagen, när de kom på jobbet efter helgen, inte trodde på det när de fick reda på att Muhammad Ali hade varit där och boxats kvällen innan.

Boxats och boxats, förresten. Den vältalige amerikanen hade enligt uppgift med sig ett gäng motståndare i olika viktklasser som han gav sig på i turordning .

Annonsen utlovade en show av tidernas hittills störste i boxningsringen.

Cassius Clay, som han hette i drygt 22 år, föddes i Louisville, Kentucky den 17 januari 1942. Tack vare ett långt hopp kommer vi till de olympiska spelen i Rom 1960, där Clay tog guld i lätt tungvikt.

Ytterligare fyra år senare var det dags för Cassius Clay – boxaren som egen oblyg utsago svävade som en fjäril och stack som ett bi – att ta ytterligare ett steg i en närmast osannolik karriär.

Den 25 februari i Miami, USA, mumsade han i sig regerande världsmästaren Sonny Liston.

Dagen efter triumfen mot Liston var det tack och hej med Cassius Clay – och hej till Muhammad Ali, som skulle komma att vara en fruktad tungviktsmotståndare i många, många år.

Uppslaget efter Alis uppvisning i Nolaskolan, den 8 augusti 1965.

I augusti 1965 vände Muhammad Ali och hans entourage blickarna mot Sverige. Oklart varför, men ska man tro Wikipedia så hade det med ekonomi att göra.

Ali ankom 5 augusti 1965 till Stockholm med SAS-planet Vistur Viking, efter en uppvisning i Puerto Rico. Han uttalade sig då inför pressen:

– Jag är i Sverige för att tjäna pengar. Hela livet har jag drömt om att bli rik, få resa, äga dyra grejor. Nu känner alla mig, alla vill se mig.

– Jag möter vem som helst, kaninen Floyd, eller skurgumman Chuvalo. Jag har ingen överman och försöker expediera dem lika snabbt som den stora stygga björnen Liston... men Floyd ligger bäst till.

Muhammad Ali sa också att han tyckte att det skulle vara trevligt att få hälsa på Ingemar Johansson.

Den 6 augusti 1965 hade han uppvisningscirkus på Gröna Lund – och två dagar senare var det dags för Örnsköldsvik.

Alis besök gick förstås inte obemärkt förbi i Örnsköldsviks Allehanda. I en annons utlovades Muhammed Ali-show, och för säkerhets skulle hade man fått dit även Cassius Clay – inom parentes.

En samlare i Örnsköldsvik sitter på både bild och autograf av den störste.

Det var emellertid bättre med den garderingen än det var med de enkla biljetterna. På biljetterna annonserades Cassius Claygalan i Läroverkets ljushall söndag den 8 augusti 15.00.

Ingenting om att stjärnboxaren faktiskt hette Muhammad Ali; sedan ungefär ett och ett halvt år tillbaka.

Vidare stod det i ÖA-annonsen att Ali var en sensation, att han mycket riktigt var konockoutsegrare mot Sonny Liston, att han hade med sig amerikanske toppboxare som han skulle gå mot, att han skulle visa glimtar ur sitt träningsprogram – och att han skulle hålla låda.

Hålla låda...

Intervjuerna skulle redaktören, promotorn och manegern Edvin Ahlqvist sköta om. Och den som inte var nöjd med det kunde se fram emot sång av Per Grundén – och underhållning av Harmonikåren och av imitatören Stig Sandström.

Örnsköldsviksbon Pauli Sparf har sin bild av den egendomliga söndagen i augusti för mer än 50 år sedan. Han vill minnas att det var cirka 5 000 åskådare på galan.

Bilder visar att det var färre än så, men att Ali lockade publik står bortom tvivel.

Ali hade sällskap av en kvartett sparringpartners. Enligt Pauli Sparf gick Ali tre ronder mot var och en av dem; en lättviktare, en mellanviktare, en lätt tungviktare och en tungviktare.

– Cassius var ju helt otrolig, alltså. Han var till och med snabbare än lättviktaren som han hade med sig. Du vet, han slog till när han tyckte att det var lämpligt.

En annan Örnsköldsviksbo som hade tagit plats på läktaren är ÖA:s förre tecknare K-G Sahlander. Sahlander var också mycket boxningsintresserad på den tiden.

På en bild som togs av fotografen Lasse Edholm syns Sahlander uppe till vänster. Sahlander är uppklädd för dagen; med slips, skjorta och kavaj – plus att han hade lagt håret perfekt.

– Hur man än vänder och vrider på Alis besök på Nola så är det riktigt stort, säger Stephan Lundberg, som är museiassistent i Örnsköldsvik.

– Jag har känt till besöket sedan 80-talet. Alis besök kanske inte betyder så mycket för kulturhistorien, men häftigt är det. Karl-Otto Strandberg har ju fotat Josephine Baker och Count Basie också i Örnsköldsvik.

Redaktionellt var det försiktigt med förhandsmaterial inför Ali-aftonen på Nola. En artikel utlovade toppshow, en annan – som låg bredvid en liten ruta om en pojkmatch i fotboll mellan Björna och Arnäs – trumpetade att man skulle få se allt som Clay kunde.

På måndagen fick Ali, som kom till Örnsköldsvik med bil från Skellefteå, där han varit på Barnens Dag kvällen innan.

På förstasidan på måndagen fick ÖAs läsare veta att storboxaren var en gaphals i USA – men försynt i Örnsköldsvik.

Boxare – poet – predikant, stod det i den feta topprubriken, om Alis besök i Örnsköldsvik.

Mer läsning

Annons