Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Världens barn i fokus för radiomannen från Sidensjö: "Jag brinner ju för barn och ungdomar"

I tre månader framåt ska radiomannen Lennart Sundwall fungera som länssamordnare för Världens Barn – och samla in så mycket pengar som möjligt.
– Möjligheten till det här dök upp. Jag brinner ju för barn och ungdomar, säger Sidensjöbon.

Annons

Lennart Sundwall är Nordingråbon, som hamnade i Sidensjö och bland annat blev Kubbyrageneral och Ångermanlands radioröst. I den senare egenskapen är han nu tjänstledig i tre månader för en ny utmaning – Världens barn – Radiohjälpens insamlingskampanj med 21 stöttande organisationer.

– När möjligheten dök upp tog jag chansen direkt, säger han.

I fjol gav insamlingen nästan 80 miljoner kronor i Sverige. I år har dock ribban höjts rejält.

– Målet i år är 100 miljoner kronor, säger Lennart Sundwall och tillägger att rekordet faktiskt kom redan 2002 och är på 118 miljoner.

När det gäller kampen om insamling i kommuner kom Örnsköldsvik på nionde plats i landet i fjol och Sundsvall på tolfte plats.

De närmaste tre månaderna kommer radiomannen Lennart Sundwall att jobba med kampanjen för Världens Barn.

– Målsättningen är förstås att det ska gå ännu bättre i år, säger Lennart Sundwall, som genom sitt engagemang har kommit en bra bit på väg.

– Jag har valt att försöka engagera så många elever i sjätteklasser i länet som möjligt. Det ska bli diverse aktiviteter och inte minst bössinsamlingar.

Med PRO i ryggen och diverse idrottsklubbar, typ GIF Sundsvall och en förhoppning om att även få med Modo Hockey och Timrå IK på tåget, hoppas Lennart Sundwall att det ska jobbas in så mycket pengar som möjligt fram till den direktsända tv-sända galan i början på oktober.

Lennart Sundwalls roll som länssamordnare innebär att han ska fungera som idéspruta och att han ska försöka engagera så många medhjälpare som möjligt.

– Det handlar om att jobba in pengar i hela länet. Det kan vara allt ifrån loppisar, konserter, idrottstävlingar, V75-trav och att sälja armband. En tolvåring förstår ju att det faktiskt finns barn på jordklotet som inte har det så bra.

– Man kan säga att jag jobbar med utmaningar och att det blir mycket kvällsjobb den närmaste tiden. Man kan också säga att jag är öppen för förslag och ideér, säger han med en hänvisning att människor som har tips på aktiviteter ska höra av sig.

Efter Lennart Sundwalls tre intensiva månader kommer han att gå tillbaka till sitt jobb på Sveriges Radio i Örnsköldsvik – men bara på halvtid.

– Jag blir pensionär i höst, men kommer att jobba varannan månad framöver. Jag brinner inte minst för att fortsätta med radioprogrammet Vi i femman, säger han.

Först ska dock Sidensjöbon se till att västernorrlänningarna bidrar med så mycket pengar och engagemang som möjligt till gagn för Världens barn.

Läs även: Jubileum för Kubbyran: "Det är det här arrangemanget som driver vår anläggning"

Läs även: Unga vetgiriga möts i derby

Radiomannen Lennart Sundwall är länssamordnare för Världens Barn i Västernorrland.

Mer läsning