Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varje jobb ger tre till i Örnsköldsvik

/
  • En BvS10 monteras i Hägglunds nygamla verkstad. Arbetet montören på bilden gör – skapar ytterligare tre jobb i Örnsköldsviks kommun.
  • Tommy Gustafssdon Rask är påtagligt stolt över sitt BAE Systems Hägglunds. Men vd:n är också ödmjuk inför det faktum att hans företag betyder så mycket för kommunen.

Att Hägglunds betyder och har betytt mycket för Örnsköldsvik är knappast någon nyhet.
Nu finns det svart på vitt.
Ett jobb i Gullänget har över tid skapat ytterligare tre arbetstillfällen i kommunen.

Annons

Det är en statlig myndighet, förkortad KEX, som vill veta vilken betydelse den svenska försvarsindustrin har för kommunerna där sådan finns – bland annat i Örnsköldsvik då.

I grunden vill myndigheten veta konsekvenserna för kommunerna om exporten av krigsmateriel minskar, det vill säga om statsmakten slår till bromsarna.

Kommunen har låtit konsulten Stig Ömalm utreda vad BAE Systems Hägglunds (som företaget heter i dag) betyder för Örnsköldsvik – och siffrorna han kommit fram till är frapperande.

Förra året, 2013, betydde varje jobb i Gullänget totalt tre arbetstillfällen i kommunen.

Men Hägglunds hade en svacka i fjol och sett över tre till fem år blir multiplikatorn fyra. Det vill säga för varje ingenjör som anställts har ytterligare tre jobb skapats.

Så sedan 2008 har Hägglunds direkt och indirekt sysselsatt mellan 10 och 13 procent av kommunens arbetsföra.

Juryn som valde honom kände antagligen inte till de här siffrorna, men det är ändå betecknande att BAE Systems Hägglunds vd Tommy Gustafsson Rask i förrgår valdes till årets företagsledare i Örnsköldsvik.

Det var med stor ödmjukhet han tog emot utmärkelsen och det är med stor ödmjukhet han kommenterar hans företags betydelse för kommunen.

– Det är jättekul att vi driver så mycket i kommunen, samtidigt som det känns väldigt ansvarsfullt.

Hägglunds skiljer sig i viss mån från de två andra stora privata arbetsgivarna i kommunen, Metsä Board och Domsjö Fabriker, då företaget har väldigt många underleverantörer. Därav förstås den stora påverkan på den totala sysselsättningen.

Hägglunds har också en mycket tydlig strategi visavi sina underleverantörer, och som något förändrats de senaste åren.

– Vi har minskat golvyta och lagt ut mer arbeten på underleverantörerna. Att vi sålde bort hela det gamla Hägglundsområdet var ett led i detta, säger Tommy Gustafsson Rask.

– För vår del innebär det större handlingsfrihet. Vi tjänar inte lika mycket på topparna, men är heller inte så sårbara i dalarna.

Samtidigt man vill inte att underleverantörerna ska bli helt beroende av Hägglunds.

– De ska kunna jobba med andra än oss och tillsammans försöker vi hitta nya kunder till dem.

Den överblickbara framtiden ser också ljus ut för BAE Systems Hägglunds och därmed underleverantörerna – och kommunen om man så vill.

Att Kanada inte beställde CV90 var en miljardsmäll som kändes, men nu har Hägglunds gott hopp om en jätteorder från Danmark, som ska köpa CV90 för mellan 5 och 10 miljarder kronor.

Hägglunds har fyra konkurrenter om ordern och beslut kommer före nyår.

– Sett över en femårsperiod behöver vi en order på CV 90, men vi har god beläggning i dag, konstaterar Tommy Gustafsson Rask.

Ordern på bandvagnar till svenska försvaret "räcker" en bit in i 2016, den norska ordern på CV90 ytterligare ett år.

Framtidstron på Hägglunds är också betydligt större i dag än för några år sedan, inte minst beroende på en omstrukturering av ledningen.

– Vi har varit nere och vänt efter historien med SEP, kommit tillbaka till att vara ett företag med en svensk ledningsgrupp. Engagemanget är större, vikänslan är på väg tillbaka.

Fotnot: KEX står för Krisgmaterielexportöversynskommittén.

Mer läsning

Annons