Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vården i fokus vid långt fullmäktige

ÖRNSKÖLDSVIK. Kommunfullmäktige i Örnsköldsvik tangerade sina tidigare rekord i långprat på måndagskvällen. Sammanträdet slutade inte förrän klockan 22.45. Då hade ledamöterna suttit sedan lunchen utan mat.
Det blev också en aning grinig stämning i sessionssalen innan slaget var över.

Annons

Det som framförallt lockade till debatt var åldringsvården. Första avdelningen kom när en interpellation från centerpartisterna Louise Johansson och Leif Vestin besvarades. De har tidigare frågat vad kommunen gör för att minska sjukskrivningarna och vad kommunen gör för att tanken på att medarbetarna fritt ska våga yttra sig ska få fäste i kommunens organisation.
Kommunalrådet Lars Olof Olsson (s) hänvisade till det samarbete som inletts med Karolinska Institutet, försäkringsbolaget AFA och landstinget när det gäller att komma tillrätta med sjukskrivningarna. Han sa också att det är en komplicerad fråga och att mer än hälften av de som just nu är långtidssjukskrivna i kommunen ådragit sig skador på fritid utan samband med arbetsplatserna.
Under avdelningen öppet klimat i kommunens personalidé sägs att öppenhet innebär att vara lyhörd för medarbetarnas åsikter samt att även låta kritiska synpunkter komma fram i ljuset.

VÅGA TYCKA
Louise Johansson (c) frågade hur många anställda som verkligen vågar säga vad de tycker.
Lena Näslund (s) svarade att 80 procent av de anställda inom vården sagt vad de tycker om sina arbetsplatser i en stor enkät som tidigare redovisats i ÖA. Hon sa också att hon får en mängd brev och telefonsamtal med synpunkter och en väldig massa intryck vid personliga möten. Hennes uppfattning är att det är ett öppet klimat.
Tom Sundelin (s) frågade om det finns belägg för påståendet i interpellationen om att de offentligt anställda, mer än privatanställda, tenderar att hålla inne med kritik och synpunkter på arbetet av rädsla för ekonomisk eller annan bestraffning.

HORRIBEL BESKRIVNING
Något svar på den frågan annat än att det är ett påstående från interpellanternas sida gavs inte.
Åke Sundqvist (m) satt och ilsknade till över formuleringen. Han ansåg att interpellanterna saknade belägg för sitt påstående. Åke Forsberg (s), med bred erfarenhet från den privata sektorn, påstod att det är en horribel skrivning i interpellationen.
Lena Näslund sa att en av orsakerna till höga sjukskrivningstal bland kvinnor sannolikt är deras dubbelarbete. Hon hänvisade till sitt eget hem och sa att det är vanligt att kvinnorna förutom sitt yrkesarbete också tar huvudansvaret för skötseln av hemmet.

VESTIN LAGAR MATEN
Det fick en del män att ta ton. Leif Vestin påstod att det är han som lagar maten hemma.
Ann-Britt Åström (s) är kommunalt anställd och sa att hon började som kontorist för 25 år sedan och att hon i dag är utvecklingssekreterare inom kultur- och fritidsförvaltningen.
Jag har aldrig hållit inne med mina åsikter. Jag har heller aldrig känt att jag behöver göra detta inom den kommunala organisationen.
Debatten om främst kvinnornas roll inom vården och i hemmen tog en och en halv timme med ett 30-tal inlägg. Roland Wikner (c) talade fyra gånger, Lars Olof Olsson tre och Lena Näslund tre gånger plus en del replikskiften.

SVEN LINDBLOM

Mer läsning

Annons