Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vänlighet i fokus under veckan

En vänlig vecka behövs som en knuff i rätt riktning, därför återinför Läkarmissionen Vänliga veckan.

Annons

1946 startades Vänliga veckan av Läkarmissionens grundare, författaren Harry Lindquist och tidningen Svenska Journalen. 1999 slutade veckan att drivas men nu återlanseras veckan efter 15 år i träda.

– Vi har ett arv att förvalta, säger Läkarmissionens informationschef Eva Nordenstam.

– Under alla år låg Vänliga veckan i anslutning till Alla helgons dag, men drunknade i konkurrensen med Halloween. Vi ville istället ha den i samband med Alla hjärtans dag när den känslan ligger i luften.

Med comebacken hoppas man nå fram med budskapet att vänlighet faktiskt behövs, kanske till och med mer nu när det finns ytterligare en arena att synas på, internet.

– Tänk på allt näthat och alla nättroll. Vi skulle behöva vänlighetsbomba alla dem som blir hotade på nätet.

Vilket vänlighetstips skulle du vilja ge svenska folket?

– Jag tänker exempelvis när man är på begravning och så tänker man "det borde jag ha sagt", alla sådana ord bör man säga, de vänliga orden.

– Men jag vill också lyfta in second hand shopping i det här som hjälper på så många sätt.

– Vänlighet har haft olika status under olika perioder, det låter kanske töntigt ibland och kanske aldrig coolt och på ytan låter det lättsamt. Men skalar man av det och går djupare så handlar det om att välja inställning och påverka samhället.

– Vänlighet i trafiken, i hemmet, på arbetsplatsen och på nätet gäller. Vi har skapat hashtaggen #vänligaveckan för twitter, facebook och instagram.

Vänliga Veckan pågår vecka 7, mellan 10-16 februari. Från och med i år kommer den att infalla den tredje veckan i februari.

Mer läsning

Annons