Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vanligaste sparandet: 1 200 kronor i månaden

/
  • Sparande skiljer sig mellan länen. Västernorrlänningarna tillhör dem som sparar minst.

En majoritet av västernorrlänningarna sparar pengar varje månad. Det vanligaste sparbeloppet är 1 200 kronor. Men var fjärde länsbo sparar inget alls.

Annons

Sparandet räknat i kronor har ökat. Medianbeloppet i Sverige är 2 000 kronor – i Västernorrland 1 200. Det framgår av en undersökning som Länsförsäkringar har gjort.

Ju bättre ekonomi svensken har, desto mer sparar den. Undersökningen visar att den som tjänar under 25 000 i månaden sparar 1 200. Personer med en månadslön som överstiger 32 000 sparar 3 000 i månaden, medan en person med 50 000 i lön eller mer lägger undan 5 000 i månaden.

De flitigaste spararna är gifta eller sambor med barn och bor i villa eller radhus.

62 procent av västernorrlänningarna sparar varje månad. En majoritet av dem är nöjda med hur mycket de sparar medan en tredjedel inte alls är nöjda, visar Länsförsäkringars undersökning.

– Vi brukar råda våra kunder att ha dels ett kortsiktigt sparande, dels ett långsiktigt, säger Fredrik Kindahl, kontorschef på Nordea i Örnsköldsvik.

– Det kortsiktiga sparandet kan gå till inköp av något slag, det långsiktiga sparandet är för framtidsplaner och drömmar på längre sikt, säger han.

Vilket är det vanligaste sparsättet?

– Det skiljer sig mycket. Men många buffertsparar, kanske 500 i månaden, på ett vanligt konto, och så lägger man lite mer, kanske en tusenlapp, på ett fondsparande, säger Fredrik Kindahl.

Samtidigt som många sätter undan pengar varje månad ökar gruppen som inte sparar alls, i Västernorrland är siffran 25 procent. Det handlar framför allt om personer med låg inkomst eller arbetslösa, som helt enkelt inte har råd att spara.

– Det är inte förvånande, säger Fredrik Kindahl. Man kan hamna i situationer i livet där man väljer att inte spara alls. Men det är synd, om man har möjlighet kanske man kan dra ned på sparbeloppet i stället.

Det finns även en grupp som enligt undersökningen tjänar bra men ändå inte lägger undan några pengar.

– Ofta är det lite yngre personer som har fast jobb, bor billigt och ännu inte skaffat barn. Den gruppen borde tänka om och inse vikten av att ha ett sparande. Ofta skaffar man sig lite dyrare vanor och fasta utgifter, och händer det då något blir man väldigt sårbar, säger Elisabeth Hedmark, privatekonom på Länsförsäkringar.

– Det är klart att man ska leva i nuet och ha roligt och spara till saker som ligger nära i framtiden. Men man borde öronmärka lite pengar till senare i livet.

Undersökningen visade också att kvinnor sparar mindre än män. Det vanligaste var att kvinnorna i Sverige sparade 1 500 i månaden. Männen i Sverige lade däremot undan 2 000.

– Tidigare har vi sett att det är fler kvinnor än män som sparar, men de sparar lägre belopp. Det tror vi har att göra med att de oftast tjänar mindre, säger Elisabeth Hedmark.

Det finns också stora geografiska skillnader. Mest sparar man i västra Skåne medan invånarna i Skaraborg sparar minst.

Är vissa delar av landet mer sparsamma än andra?

– Nej, det tror jag inte man kan säga. Det har nog mer att göra med inkomster och utgifter och hur det ser ut på orten där man bor. Om det är hög arbetslöshet och så vidare, säger Elisabeth Hedmark.

Mer läsning

Annons