Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Välkomnar företag i upphandling

/

Kommunen önskar att fler företag deltar i deras offentliga upphandlingar.

Annons

På torsdagen hölls ett seminarium för att informera företagare om vilka möjligheter som finns till fler affärer.

Sedan två år driver Örnsköldsviks kommun och Företagarna ett treårigt projekt, Företagsam, för att skapa en ökad konkurrenskraft och ett bättre företagsklimat i kommunen. Bland annat genom att underlätta för företagarna och skapa mötesplatser, som Företagardagen.

– Kommunen gör upphandlingar för 300 miljoner kronor om året. Vi vill att fler företag tar del av det, säger Ann-Marie Niemi från Örnsköldsviks kommun.

Seminariet i går hölls i samarbete med tillväxtverket, kammarkollegiet, Sveriges kommuner och landsting och länsstyrelsen. Ett 15-tal intresserade fick lära sig om vad en offentlig upphandling innebär, med tips på hur man ska göra - och inte göra.

– Det finns ett regelverk för hur en offentlig upphandling ska annonseras och publiceras. Håll koll på vår sida där vi presenterar upphandlingar, uppmanar Åke Westin.

Han är upphandlingschef på Örnsköldsviks kommun.

– Det är en lögn att vi bara bryr oss om priset. Det finns två alternativ när man beslutar om vem som ska få kontraktet, och vi har valt alternativ två, "lägsta priset", säger Åke Westin och fortsätter:

– Men för att komma dit måste man uppfylla en massa krav. Vi skulle kunna köpa in en jaguar till lägstapris om vi har lagt kraven så vi hamnar där. Det är upp till oss att ställa kraven. Det handlar om att lägga ribban på rätt nivå.

Som företagare gäller det att göra rätt vid en upphandling.

– Det är viktigt att vara noga när man läser underlaget för förfrågan och göra vad som står där, och att lämna in det i tid. Tyvärr får vi ibland diskvalificera en duktig anbudsgivare för att de missat en liten detalj, säger Åke Westin.

– Småföretag deltar i en allt lägre utsträckning i offentliga upphandlingar, säger Sandra Karlsson från Tillväxtverket.

– De har inte tid att göra anbud och tycker det är krångligt, och menar att kontrakten är för stora. Men man kan samarbeta med andra företagare i ett anbud, säger hon.

Mer läsning

Annons