Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Välj rätt och spara pengar

/
  • Göran Sundqvist på Bosch Thermoteknik och Leif Edlund på Ventilations- och kylservice har mycket åsikter och kunskap att dela med sig av vad gäller husuppvärmning.

En ventilationsvärmeväxlare, kombinerad med bergvärme/bergkyla.
– Det är den optimala lösningen både vad gäller komfort och ekonomi, säger Leif Edlund i Örnsköldsvik med många år i branschen.

Annons

De tillgängliga alternativen för uppvärmning av hus är många. För Leif Edlund på företaget Ventilations- och kylservice i Örnsköldsvik finns det ett som slår ut alla andra.

– Det mest idealiska om du bygger nytt är att installera en ventilationsvärmeväxlare. Den återvinner upp till 80 procent av energin i frånluften, säger han.

Kombinerat med bergvärme/bergkyla är det, enligt honom, bästa lösningen.

Kostnaderna för uppvärmnings- och ventilationssystemet i ett hus kan variera mycket.

– De ligger mellan 100 000 och 200 000 kronor, säger Göran Sundqvist från Piteå, distriktschef i norr på Bosch Thermoteknik som också sysslar med uppvärmningslösningar.

– Spannet är ganska stort eftersom det skiljer så mycket från fall till fall. Det handlar om hustyp, husstorlek, markförhållanden och andra yttre omständigheter.

Hur gör man då för att välja rätt? Frågan är inte helt lätt att besvara.

– Villaägaren saknar ju ofta egen kompetens för att fatta de här besluten. Och oftast har husföretagen sina egna lösningar, det är många gånger de som styr, säger Leif Edlund.

Enligt Göran Sundqvist finns det möjligheter för den enskilde husköparen att påverka – om man skaffar sig kunskap och kommer in i ett tidigt skede.

– Jag känner en hustillverkare som bygger hus i Norrbotten och norra Finland. Där får kunden komma in och göra aktiva val av uppvärmning och ventilation, säger han.

När man väljer gäller det att inte stirra sig blind på investeringskostnaden, påpekar Leif Edlund.

– Det handlar ju om livscykelkostnaden. Vad blir kostnaderna utslagna på exempelvis 20 år? Man kan ju välja en dyrare lösning som på lång sikt ger en lägre kostnad.

Hur gör den som har eget hus och vill byta system?

– Då gäller det att vända sig till branschen, till företag som sysslar med värme och ventilation, säger Göran Sundqvist.

– I dag är bergvärme det klart kostnadseffektivaste alternativet. I ett kort perspektiv betalar en luftvärmepump av sig snabbast, men på längre sikt skulle jag rekommendera en konvertering till bergvärme med ett vattenburet system.

Vilket är ditt bästa energispartips för den som bor i eget hus?

– Det är att se över ventilationen, så att det finns en bra balans mellan frånluft och tilluft. Det är viktigt, understryker Göran Sundqvist.

– Utan en fungerande ventilation spelar det inte så stor roll vilket värmesystem man valt. Då fungerar det ändå inte bra.

Till syvende och sidst bestämts kostnaderna av vilka personliga krav man själv ställer som boende i sitt hus.

– Mycket avgörs av hur varmt du vill ha hemma. Vill man ha några grader varmare, ja då får man också betala för den komforten.

Mer läsning

Annons