Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Våldsutsatt kvinna fick inte rätt hjälp

En privatperson har anmält humanistiska nämnden i Örnsköldsvik. Hon anser sig inte ha fått rätt hjälp, då hon och barnen varit utsatta för våld i hemmet.

Annons

Kvinnan har flera barn. Hon och barnen har utsatts för hedersrelaterat hot och våld av kvinnans ex-man, tillika barnens far.

Kvinnan uppger i sin anmälan att hon fått hjälp med boende på kvinnojour och sedan på olika hotell men att "socialtjänsten" säger att de inte kan hjälpa henne mer. Ena barnet har inte kunnat gå i skolan på flera månader och mår mycket dåligt.

Anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, gjordes i slutet av maj. I slutet av augusti lämnade humanistiska nämnden i Örnsköldsvik ett yttrande till IVO, med journalanteckningar bifogade.

Nu har IVO utrett ärendet och kommit fram till att nämnden haft en regelbunden kontakt med kvinnan, att de hjälpt med försörjningsstöd, bostadsstöd och utredning av barnen.

Däremot anser IVO att humanistiska nämnden brister i sin handläggning av kvinnans behov av stöd och hjälp som våldsutsatt. Ingen utredning har gjorts av hennes behov utöver försörjningsstöd och bostadsstöd, och det strider mot socialtjänstlagens krav.

Mer läsning

Annons