Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vägprojekt skapar ovisshet

/
  • Den här byggnaden har Ivan Jonsson hoppats kunna sälja, men så länge det inte finns någon ny detaljplan och besked från Trafikverket, sitter han i en rävsax.

Krögaren Ivan Jonsson har hamnat i en rävsax, en följd av planer på ny E4-sträckning genom Örnsköldsvik.

– Jag vill sälja, men nu snackas det om en rondell här. Vem vill köpa då? säger han.

Annons

Välbekante Örnsköldsvikskrögaren Ivan Jonsson har hunnit bli 77 år och hade – äntligen – tänkt trappa ned en aning.

– I april i fjol kom jag överens med en köpare och på deras begäran sa jag upp en hyresgäst. Hyresgästen blev förstås inte glad, säger han.

Sedan dess har Ivan Jonsson förlorat både pengar och tappat hoppet om att det ska hända något med hans lokaler och tomt vid Valhallavägen.

Anledningen stavas Trafikverkets förstudie för en ny E4-tunnel genom Åsberget eller en tunnel genom centrala Örnsköldsvik. Planerna på en tunnel genom berget, som har funnits sedan 1979, lades dock på is för några år sedan, när regeringens pengar till projektet tröt.

Nu har dock planerna aktualiserats ännu en gång, inte minst på grund av EU:s krav på bättre luft och mindre buller i stadskärnan.

– Jag kan hålla med om att Ivan Jonsson har hamnat i en rävsax, säger Gun-Marie Sjöström, plantekniker på samhällsbyggnadsförvaltningen.

Frågan som har aktualiserats är om det blir en E4-tunnel i någon form och vilket alternativ som i så fall är mest aktuellt. I vilket fall kan det vara aktuellt med inlösen av Ivan Jonssons fastighet, för att bereda plats för en rondell.

– Jag tycker det är illa hur man behandlar småföretagare. Jag vill egentligen bara ha besked om hur det ska bli. Jag hade tänkt renovera lokalerna, men det har man bara sagt att det är bortkastat. Vad ska jag göra? säger han.

Ivan Jonsson säger att helst skulle han vilja ha ett avslut, men så länge han inte får något besked tvingas han fortsätta med sin rörelse.

– Jag har förlorat pengar på det här – och inte så lite heller för den delen, säger han.

På kommunen säger Gun-Marie Sjöström att det för tillfället inte händer mycket i det här ärendet.

– Eftersom Trafikverket inte har lämnat något ställningstagande kan vi inte göra något, säger hon och tillägger att den gamla detaljplanen för området är från 1985.

– Det är inte lätt för någon part, säger hon och tillägger att bollen inte är hos kommunen. Vi kan bara vänta.

I Trafikverkets förstudie, som det inte finns någon finansiering för i dagsläget, framgår att det inte bara är Ivan Jonssons fastighet som kan komma att påverkas. Där står också att 1,4 miljarder kronor kostar en tunnel genom Åsberget och 0,9 miljoner kostar en tunnel genom centrala Örnsköldsvik.

Mer läsning

Annons