Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vädjar om staket vid stup – mitt på skolgård: "Mardrömmen är att någon faller mot de spetsiga stubbarna"

– Mardrömmen skulle vara att någon tappar fotfästet och faller rakt ned mot de spetsiga stubbarna som finns där nere, säger Moskolans skyddsombud Katharina Westberg. Nu vill skolan att kommunen bygger ett staket framför skolgårdens stup.

Annons

Elevrådsrepresentanten Tim Sjöberg och skyddsombudet Katharina Westberg framför skolgårdens stup.

Den 20 april i år tog Moskolans elevråd kontakt med kommunen. I mejlet skriver de att de vill ha ett staket framför den branta kant som finns på skolgården. Tim Sjöberg, 12, är en av elevrådsrepresentanterna på Moskolan.

– När de som precis har börjat miniettan kommer hit så ser de inte det här stupet. Det hade blivit en tydligare gräns med ett staket. Står det ett staket här så förstår man att man inte får vara här, säger han.

Tim och hans kompisar på skolan har blivit informerade av lärare att de inte får leka vid stupet. Men branten ligger alldeles intill skolans fotbollsplan och bollen rullar ofta ned. Dessutom lockar den branta kanten och det bråte som finns på botten.

– Man ska ju hålla sig borta från stupet men hamnar man där och ramlar är man glad om man får tag i någonting, säger Sjöberg.

– Det är som med allt som är förbjudet. De vet att de inte ska vara där men det lockar. Eleverna är så kloka, men i stundens hetta kan de hamna där. Lyckligtvis har ingen gjort illa sig allvarligt, säger Katharina Westberg, skyddsombud på Moskolan.

Hon menar att det är en psykisk stress för lärare att hålla koll på både skolgården och den stupande kanten. Det är som värst vintertid då ishalkan börjar en bra bit upp. Kommer man för nära finns då risken att glida ned. På somrarna finns det jordgetingar i skogsbranten.

De har tidigare kämpat för ett staket på skolgården, men det har "fallit mellan stolarna." Men nu vill alltså elever och lärare ha ett staket uppsatt längs den 20 meter långa kanten.

– Mardrömmen skulle vara att någon tappar fotfästet och faller rakt ned mot de spetsiga stubbarna som finns där nere, och blir spettade av dem, säger Westberg.

– Det här handlar om elevernas arbetsmiljö. Att den är trygg borde vara en självklarhet.

Eric Bagger är projektledare vid bildningskontoret på kommunen och kommer under den närmaste veckan att hantera ärendet. Han har själv tidigare varit områdeschef för området och rektor vid skolan och känner till branten väl.

– Det är självklart att vi prioriterar barnens säkerhet först, det är inget snack om saken, säger han.

En formell skrivelse från skolans rektor, som behövs för att ärendet ska gå rätt väg, håller på att framställas. Bagger hjälper till att ta fram en sådan skrivelse.

– Det är gott om skolgårdsfrågor i vår kommun och det här blir en av dem, säger han. Utan att ha sett skrivelsen färdigställd så kan jag konstatera att det här är ett högt prioriterat ärende.

Om ärendet går igenom hoppas han att ett staket kan komma upp redan till hösten. Bagger blev varse om vidden av problemet först efter elevrådets mejl.

– Det är roligt att eleverna är delaktiga och att de tar ansvar för sin skola, säger han.

Mer läsning

Annons