Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utreder satsning på mer läromedel

/
  • Bildningsförvaltningens administrativa chef Anders Hellström ska kolla om det går att räkna upp läromedelspengen.
  • Gamla slitna skolböcker eller papperskopior är det som gäller i Örnsköldsvik.

För första gången på över tio år kan läromedelspengen komma att räknas upp.

– Vi tittar på frågan i samband med budgetarbetet, säger Anders Hellström, administrativ chef.

Annons

Alla som har barn i skolålder vet att det är gamla slitna skolböcker och papperskopior som gäller i Örnsköldsvik. Lärare spenderar mycket tid framför kopieringsmaskinerna.

– Vi har i ett flertal år påpekat att resurserna för läromedel är på tok för låga. I skolbudgeten har denna post inte indexuppräknats på över tio år, säger Christina Grewell, ordförande, Lärarförbundet Örnsköldsvik.

Detta samtidigt har det tillkommit nya kostnader, bland annat kopplat till datorer och it, parallellt med att priset på skolböcker i sig bara har ökat.

– Ute i skolorna blir det så tydligt att någonting är fel. För vissa lärarlag handlar det om en handfull hundralappar per elev som ska gå till allt ifrån nya böcker och förbrukningsmaterial till klassresor och andra aktiviteter. Det är naturligtvis inte hållbart och påverkar kvaliteten på undervisningen, säger Grewell.

Situationen är allvarlig. Skolforskare har slagit larm om att det går att se ett troligt samband mellan minskade läromedelsinköp och försämrad läsförståelse.

Detta är även ett nationellt fenomen. Anslagen till läromedel har minskat avsevärt under de senaste tio åren i Sverige. Och i en jämförelse är skolorna i Örnsköldsvik bland de sämsta i klassen.

Detta bekräftas utan omsvep av bildningsförvaltningens administrativa chef Anders Hellström – som med övrig förvaltningsledning ska utreda en satsning på mer pengar till läromedel.

– Bryter man ned det och ser till posten läromedel i vårt resurssystem så handlar det om drygt 1440 kronor per elev. Det stämmer att det inte skett någon uppräkning av den posten, säger Anders Hellström.

Bilden förstärks av siffrorna i Skolverkets kvalitetssystem Siris. När länet i övrigt redovisar kostnaden 3 200 kronor per elev så landar Örnsköldsviks kommun på 2 200 kronor per elev när posten "läromedel, utrustning, bibliotek" redovisas.

– Vi i förvaltningsledningen har sagt att ska titta extra på den här frågan, om det går att förstärka eller räkna upp läromedelsanslagen i samband med budgetarbetet inför nästa år, säger Anders Hellström.

Detta är aktuellt inte minst med tanke på de dator- och it-satsningar som gjorts på senare tid inom bildningsförvaltningen. Det har riktats resurser mot digitala läromedel

– Något som står klart, är att it-utvecklingen i skolan sker med rasande fart och att vi måste frigöra resurser för en digital omställning. Det är ett prioriterat område, säger Astrid Täfvander, förvaltningschef.

Mer läsning

Annons