Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utemiljöer förbättras

/
  • Nu ska det bli ändring på de äldres utemiljö. Inte bara i Husum utan även på fler boenden i kommunen.

I somras skrev vi om Husums sjukhem vars utemiljö beskrevs som värre än soptippen.
Nu ska det bli ändring, i början av veckan togs ett beslut på att en miljon kronor ska gå till att förbättra utemiljön vid kommunens vård- och omsorgsboenden.

Annons

I juli berättade ÖA om en kvinna som var bedrövad över miljön utomhus vid Husums sjukhem där hennes särbo bodde. Hon kunde knappt ta sig fram med rullstolen när hon ville ta med sig sin särbo ut på gården. Personalen vid boendet instämde i kritiken.

Men nu ska det bli ändring, inte bara i Husum utan vid fler boenden.

– En utredning om hur behoven ser ut i detalj och vilka boenden som behöver prioriteras ska göras, säger Anna-Belle Strömberg (S), omsorgsnämndens ordförande.

Välfärdförvaltningen genomför just nu ett LONA-projekt, "kunskap och känsla i närnatur", där en del är att inventera och kvalitetsvärdera alla särskilda boenden och LSS-boendens utemiljöer.

– Planerna startade i november, projektet startade hösten 2013 och pågår fram till december 2014. En annan del i projektet handlar om kunskaps-/motivationshöjning av utvald personal vid dessa boenden, denna del startar våren 2014.

Varför görs den satsningen just nu?

– AFA-medel med en miljon kronor går till utemöbler för särskilda boenden för att det finns ett stort behov av att byta ut eller öka antalet utemöbler.

– Syftet är att förbättra trivsamheten, säkerheten, tillgänglighet och attraktiviteten. Utemiljöerna i stort på våra särskilda boenden och LSS-boenden inventeras just nu.

 Hur fördelningen kommer se ut, om alla ska få sin peng eller om det satsas mer eller mindre på olika ställen är inte beslutat ännu.

När togs beslutet? 

– AFA-pengarna på en miljon, det var ett förslag från ekonomiberedningen som var i början på veckan.

Syfte för projektet är ökad medborgarnytta i den kommunala verksamheten genom att förbättra förutsättningarna till utevistelse i sunda och säkra miljöer för målgrupper inom välfärdsförvaltningens särskilda boenden och LSS-boenden.

Dessutom vill man öka användande av närnatur och utemiljöer kring kommunens särskilda boenden och LSS-boenden.

– Det ska på lång sikt ge en förbättrad sammantagen hälsa för målgrupperna.

När kommunen blev årets friluftskommun 2011 togs beslutet att forma ett friluftslivsprogram, då väcktes frågan om vilka som i högre grad skulle kunna nyttja utevistelse för bättre hälsa. En av målgrupperna var personer med funktionsnedsättning.

Mer läsning

Annons