Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Upptakt för satsning på sportfisketurism

KUBBE. Örnsköldsviks
kommun har alla möjligheter att bli ett eldorado för fiskeintresserade!
Det var de allra flesta av de 72 deltagarna överens om vid det fiskeseminarium som hölls i Kubbes bygdegård under lördagen.

Annons

Projektet Från älv till hav, Moälvens Fiskekortsgrupp och Örnsköldsviks kommun arrangerade heldagsseminariet som riktade sig till kommunens fiskevårdsområden, turistentrepenörer och andra ivrare för sportfiske. Rent konkret var syftet med seminariet att utveckla nätverk och bilda grund för en turistsatsning där sportfisket kan utgöra en viktig hörnsten.
Det här kommer ju att ta sin tid men det är viktigt att vi kommit i gång och får börja bygga vidare, säger Loes Heuff, som är projektledare för Mo älvdal.
Vi hoppas att fisket skall kunna bli en dragare som håller för att bygga turistverksamheten kring.
Loes Heuff är även i övrigt en engagerad kvinna som på olika sätt arbetar för en levande landsbygd.
Jag tror att det kan vara en bra början om vi bemödar oss om att göra det fint och trevligt med olika aktiviteter så att vi trivs själva ute i landsbygden. Då kan turistsatsningar växa fram på ett naturligt sätt så småningom, säger Loes.

SKA GÅ ATT LEVA PÅ
Många var eniga om svårigheterna med effektiv marknadsföring.
Någon har sagt Sverige skulle gå bra att sälja, bara det fanns att köpa någonstans, och det ligger mycket i det, säger Loes vidare.
Det finns i dag 51 fiskevårdsområden med totalt nära 1000 människor som på något sätt arbeter med fiskevårdsinsatser, och näst intill ideellt. Nu är målet att kunna skapa tillfällen för folk att livnära sig på arbete runt sportfisket.
Jan Åström har gått en treterminers förebyggande utbildning vid Hampnäs folkhögskola som han nu bygger vidare med en tvåårig KY-utbildning inom turistakademin på Mitthögskolan i Örnsköldsvik.
Fisket är en bra grogrund för att få fart på den övriga näringen i kommunen, säger Jan Åström, som hoppas kunna livnära sig som exempelvis fiskeguide när han är klar med utbildningen.

MÅNGA FÖRELÄSARE
Om man kortfattat skall redogöra för vad som mynnade ut av seminariet var det väl att man belyste och påvisade värdet av de naturtillgångar och sportfiskemöjligheter kommunen erbjuder samt att göra sportfisket till en profileringsfråga.
Vidare vädrades ideer om hur man skall gå vidare och att orden nätverk, samarbete och marknadsföring då är något av ledord.
Programmet var späckat med framträdanden av olika föreläsare.
Gunnar Westrin, bygdeutvecklare, sportfiskare och författare från Råneå berättade om sina erfarenheter från fiskeutvecklingen i Kalix och Råne älvdalar.
Han presenterade även exempel från Irland och Nya Zeeland där man kommit långt och skapat en mängd arbetstillfällen genom att utveckla sportfisket.
Ni har kommit väldigt långt på området här i Örnsköldsvik, sa Westrin bland annat, och var speciellt imponerad av många av de broschyrer som tryckts upp.
Naturresursutvecklaren för Västerbottens län, Mats Andersson, redogjorde för hur vårt norra grannlän lagt upp arbetet med att göra fisketurism till en näringsgren.
Fiskevårdskonsulent Bo Edman beskrev på ett intressant sätt historiken bakom Moälvens vattensystem och hur ortsnamnen utefter älvarna tillkommit. Vidare fanns Lars-Olov Olsson och Anders Lindström från kommunen på plats liksom Liisi Hägglund, Nea-Marie Österlund och Mats Webiörn som alla gav sin syn på sportfisket och turismen. BIRGER BYSTRÖM

REDAKTIONEN

Mer läsning

Annons