Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Unika bilder från Hägglunds tid

/
  • Gösta Hägglund levde mellan 1899 och 1993 och var idésprutan i AB Hägglunds & söner.
  • Göran Omnell, fotograf, Maggis Frisk, museiintendent och Lars-Erik
  • Cabrioletbuss där taket skjuts på plats. Karossen är tillverkad av Hägglund & söner.
  • Tillverkning av buss beställd av Stockholms Spårvägar, 1938.

En bortglömd låda har blivit till en utställning med unika bilder från främst 1930-talet, tagna av industrimannen Gösta Hägglund.

Annons

Gösta Hägglund var en av åtta söner till Johan Hägglund, grundaren av AB Hägglunds & söner. 1922 startade företaget som byggde över hundra olika produkter, bland annat bussar, spårvagnar, tunnelbanevagnar, däckskranar och bandvagnar. Det hela började med möbeltillverkning.

– Han var designern och idésprutan. Han startade tillverkning av allt möjligt – en teknisk begåvning, säger Maggis Frisk, intendent på museet.

För två år sedan tog Gösta Hägglunds dotter Kerstin kontakt med museet. Hon hade hittat en låda med bilder. Ville de ha den?

– I lådan fanns glasplåtar med bilder från 1910- och 1920-talen. Där fanns också en träplatta med borrade hål med hårt rullade filmsnuttar i. Men det visade sig vara fotonegativ med bilder från 1931-1938, säger Maggis Frisk.

Man fick ta hjälp av en konservator som tipsade om ett "befuktningsskåp". I det fick filmrullarna hänga till sig med tyngder och fukt i några veckor. Sedan klipptes negativrullarna i lagom bitar och lades i press. Under två år har två personer sedan skannat in bilderna och registrerat dem.

– Det är jätteroliga bilder. Han har besökt olika mässor och tillverkare i Europa och fått inspiration och idéer.

– Industrihistoriska föreningen Primus Motor har hjälpt oss med vad bilderna föreställer och Göstas dotter Kerstin har hjälpt oss med namn på de personer hon känt igen, säger Maggis Frisk.

Utställningen är i två rum, ett med Gösta Hägglunds bilder och ett där man visar filmsnuttar om Hägglunds. Utställningen öppnar lördag den 19 oktober och pågår till april nästa år.

Mer läsning

Annons