Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Unik utbildning fixar filmen

/
  • Jonas Westin tar rörliga siluettbilder av Otto Gisow medan Linus Thunholm följer filmandet på nära håll.
  • Projektledaren Jonas Andersson tillsammans med Christoffer lundström, vd på företaget Orca som levererar kursmaterial och lärarkompetens.
  • ETTAPUFF:I höstas drog Örnsköldsviks folkhögskola i gång sin distansutbildning i postproduktion av film. Onsdag-torsdag den här veckan är kursdeltagarna på plats i Örnsköldsvik för att se sin skola och prova på att filma själva.

Folkhögskoleelever lär sig postproduktion. "Ger en multikompetens".

Annons

Postproduktion handlar inte om brev och paket.

Distanskursen på Örnsköldsviks folkhögskola är fokuserad på film – hur man med klippning, ljudbearbetning och annat filmhantverk gör rörliga bilder klara för visning.

Den ettåriga heltidsutbildningen i postproduktion (från eng. post som betyder efter-) startade i höstas och har 15 deltagare från hela landet. Här finns deltagare från Lund, Malmö och Kalmar i söder till Örnsköldsvik och Bygdeå i norr.

Tanken är att kursen ska ge multikompetens i ljud- och bildarbete, färdigheter som man tror ska efterfrågas allt mer i framtiden.

– De får lära sig det man gör efter själva filmandet, när man är klar på fältet, säger projektledaren Jonas Andersson från Umeå.

– Förhoppningen är att deltagarna efter att de gått kursen ska kunna ta plats i ett team som har hand om klippning, ljud och annat i ett produktionsbolag. Eller på en kommun, ett företag eller skolor där man jobbar med film.

I går och i dag är de flesta av kursdeltagarna på plats i Örnsköldsvik för att bland annat se sin skola och prova på att filma själva.

Tre av deltagarna är 25-årige Otto Gisow från Lund, 20-årige Linus Thunholm från Nyköping och 26-årige Jonas Westin från Örnsköldsvik.

De får träna på hur man ställer in skärpedjup, tar siluettbilder och också testa vilken dramatisk effekt olika perspektiv kan ge.

Förkunskaperna bland deltagarna är väldigt blandade.

– Jag har studerat film förut, så kameran kan jag. Jag har bland annat studerat i Nya Zeeland, vid universitetet i Auckland, säger Otto Gisow.

Det är företaget Orca som är leverantör av kursplan och lärarkompetens. Enligt vd Christoffer Lundström är utbildningen unik i landet.

– Vi är den första utbildningen som jobbar med postproduktion på både ljud och bild parallellt. Det ger en multikompetens för de som går kursen.

Nicklas Wedin från Stockholm är kursens huvudlärare.

– Deltagarna lär sig hur man tar hand om filmmaterial, råmaterialet. Den kan få ett mejl med filmmaterial, där de sedan ska klippa ihop en rockvideo, en dokumentärfilm eller en vanlig kortfilm, förklarar han.

– Det kan också handla om hur man skapar olika effekter eller känslor med filmbilderna. Det viktiga är att lära sig hantverket, hur man berättar med rörliga bilder.

Steven Ekholm, rektor för Örnsköldsviks folkhögskola, är mycket nöjd med att man kan erbjuda utbildningen.

– Vi hade en väldigt kort startsträcka i höstas. Men det var många som ville gå kursen, vi hade kunnat starta en kurs till nu i januari.

Mer läsning

Annons