Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ungdomarna är Ö-viks varumärke

Mer än en tredjedel av gymnasieeleverna i årskurs två säger att de har för lite fritid.
Det leder inte till några bekymmer.
Problem har däremot de som anser sig ha för mycket fritid.

Annons

Det är docent Göran Bostedt, som författat rapporten Ungdomar i Örnsköldsvik – åsikter och attityder, som säger att frågan om hur mycket fritid man har, är intressant och värd att stanna vid.

Lite fritid, små problem – mycket fritid, stora problem.

Bland de killar i gymnasietvåan som svarat på enkäten är det 28 procent som anser sig ha för lite fritid. Bland tjejerna är det 43 procent som gett samma svar.

– För de grupperna ringer inga varningsklockor hos mig, säger Göran Bostedt.

Det är värre ställt med dem som på frågan svarat att de har så mycket fritid att de inte vet vad de ska göra. Tolv procent av killarna och fem procent av tjejerna hör dit.

– Det är potentiella riskgrupper. De riskerar att tappa drivet – och det är ofta där som utomparlamentariska åtgärder används för att kunna vara med och påverka. De behöver vuxenvärldens stöd.

Göran Bostedt anser att han allt oftare stöter på signaler som tyder på att främst pojkarna har problem i skolan.

– Om vi är på väg att få en skola som inte klarar av att ta hand om pojkarnas problem så måste vi tänka till. Förr eller senare kommer vuxenvärlden att tvingas till stora stödinsatser.

Göran Bostedt säger att enkäten som gjorts bland åttor och gymnasietvåor är värd att ta på stort allvar.

– Det är viktigt för alla kommuner att ha ett positivt varumärke. Varumärket är ungdomarna. Det måste vara bra för de styrande att få en bild av hur ungdomarna ser på saken. Hur de värderar sin hemstad. Undersökningen ger en rätt klar bild.

Hur ska politiken tänka utifrån svaren?

– De ska ta dem på allvar och bygga lokala plattformar utifrån svaren. Jag är ganska säker på att politikerna är kloka nog att tänka på det. Vuxenvärlden bör tycka att det är bra med en stad där ungdomarna trivs.

Vad finner du mer som är intressant?

– Det är stor föreningsaktivitet bland dem som går på gymnasiet, det är positivt. Att höra till en förening är viktigt för att kunna skapa nätverk, som är det enskilt viktigaste för att så småningom kunna få ett jobb. Men alla är inte med i föreningar – och där måste politiken göra mer.

Den digra rapporten som Göran Bostedt står bakom tillsammans med Rolf Dalin och Madeleine Blusi är på nära hundra sidor. På frågan om vad som är viktigt att satsa på i hemkommunen är eleverna i tvåan inne på sektorer som gör Bostedt imponerad.

– När de svarar skola, hälsa, arbete mot kriminalitet, äldreomsorg och miljö så tänker jag på generell välfärdspolitik. Ungdomarna visar att de är en bra kraft, att de inte är politiskt omogna.

– Tvärtom vill de vara det kitt som samhället hålls ihop av. Med sina svar visar de på intressen som inte gynnar dem själva, utan till och med de äldre.

Göran Bostedt fortsätter:

– I Örnsköldsvik finns kloka åttor och gymnasietvåor. Vuxenvärlden bör vara noga med att garantera kanaler till ungdomarna.

När det gäller bilden som enkätsvaren ger av skolan är docent Göran Bostedt bekymrad.

– Jag fastnar inte så mycket att jag pratar om kris, men det finns avvikelser som man måste fundera på.

Vilka?

– Pisarapporten som nyligen släpptes pekar på att pojkar och flickor upplever att skolan inte är rättvis. Bara 7 procent av pojkarna upplever att pojkarna har större möjligheter än flickorna, medan 19 procent av pojkarna säger att flickorna har det.

– Tittar du på hur främlingsfientlighet uppfattas i gymnasiet så ser du att det skiljer sig stort mellan skolorna i Örnsköldsvik. Och likadant är det i åttan när man frågar om mobbning; det är stora skillnader mellan skolorna.

– Av många saker att fundera på kan jag nämna niornas förmåga att nå målen i de olika ämnena. Vårt län är sämst i Sverige.

Mer läsning

Annons