Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Unga kvinnor högst på önskelistan 2002

HÄRNÖSAND. Jobb som lockar unga kvinnor och fler spännande mötesplatser för alla yngre.
Det är vad landshövdingen önskar mest av 2002.
Samt gärna att GIF Sundsvall blir ett allsvenskt topplag.

Annons

Gerhard Larsson har genomfört ett 25-tal invigningar med eller utan bandklippning och skakat hand sisådär 7 000-10 000 gånger under 2001.
Det är ett sätt att summera året som gick. Det blev inget byte av länets namn, befolkningen fortsätter att minska, själv fick han kliva av som ordförande i Vattenfall och i oktober råkade han välja rätt plan och rätt flygplats så att han undkom den stora kraschen i Milano.
Det är ett annat perspektiv på vad som hände.
Någon enstaka årets händelse 2001 kan inte Gerhard Larsson peka ut.

STARK UPPSLUTNING
Det är svårt att säga med en mening. Men jag tycker att formulerandet av länsvisionen och framtagandet av handlingslinjerna var betydelsefullt. Det var en stark uppslutning i arbetet kring detta, säger han.
Sedan följer en genomgång av positiva hållpunkter som pengar till vägar och järnvägar, Höga kusten som världsarv, kasinot i Sundsvall, ökad entreprenörsanda i länet samt Mitthögskolans satsning på kvalitet och forskning.
Till detta lägger han att länsstyrelsen internt har utvecklat arbetssättet och bland annat fått ner ärendebalanserna på företagsstöd och regionalpolitiska stöd från sex-åtta månader i början på året till i stort sett bara några veckor i dag.
År 2001 var också första hela året med mål 1-stöd från EU. Det innebär i Västernorrland 210 möjliga miljoner om året som ihop med ytterligare medfinansieringar kommer till pass i olika projekt, inte minst inom besöksnäringen och inom kulturen.

VISS BREDD
Årets händelse har onekligen viss bredd.
Ja, det blir rätt mycket. Men när man är ny så finns det också, vare sig man gör rätt eller fel, en hel del ambitioner som man gärna vill sjösätta.
Man kanske också känner sig lite mer obunden till historien och vågar pröva en del grepp som kan vara något annorlunda.
Det är mycket som hör samman för att få länet attraktivare. Det är inte en enskild händelse.
Viktigast 2002 visar sig vara aningen enklare att utkristallisera.
Att vi ska kunna ta ett steg till när det gäller att öka länets attraktivitet, ett steg med särskilt fokus mot ett näringsliv som ska vända sig till yngre personer, inte minst yngre kvinnor. Det vill säga ha en arbetsmarknad som är intressant för yngre kvinnor.


BESÖKSATTRAKTIONER
Vi ska lyckas få mer utav spännande mötesplatser, nöjesutbud till ungdomar i den åldern, 20-30-årsåldern. Båda de sakerna hör ihop och vi har program, handlingslinjer, för detta.
Om du frågar efter en enskild sak är det just detta som har fokus för min del, säger Gerhard Larsson.
Därpå tillägger han per omgående ett ekologiskt hållbart Västernorrland samt fler besöksattraktioner inklusive den Forsbergska internationella golfbanan i Örnsköldsvik.
Sedan hoppas jag att satsningen på Idrottsparken i Sundsvall ska leda till att GIF Sundsvall inte bara hänger kvar utan kommer i övre fjärdedelen av serien.
KLAS LEFFLER

REDAKTIONEN

Mer läsning

Annons