Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Unga fastnar i en svår bidragsfälla

Tjänstemännen slår larm om att den politiska ungdomssatsningen riskerar att göra mer skada än nytta. Att kommunens unga kan fastna i ett bidragsberoende.

Annons

Örnsköldsviks politiker har gett ungdomar upp till 25 år möjlighet att behålla 2 000 kronor av sin lön – även om de uppbär försörjningsstöd.

Tanken var att satsningen skulle stimulera ungdomar att arbeta. Socialdemokraterna och Alliansen slöt upp bakom prestigebeslutet i humanistiska nämnden.

Men nu slår förvaltningen larm om att Örnsköldsviks jobbstimulansstöd riskerar att göra mer skada än nytta – regelverket kan till och med ha helt motsatt effekt än den tänkta.

Förvaltningen har utvärderat det lokala jobbstimulansstödet ur ett ekonomiskt -, rättsäkerhet -, och medborgarperspektiv. Och utifrån alla tre utgångspunkter bedöms det lokala regelverket vara undermåligt.

Det talas om att utformningen av stödreglerna innebär risk för ett ökat inflöde och inlåsningseffekter. Med andra ord, att kommunen riskerar att försätta sina ungdomar i ett bidragsberoende i stället för att hjälpa dem till jobb och egen försörjning.

Förvaltningens förslag är att helt avskaffa det lokala systemet. Och Alliansen har svängt och helt ändrat uppfattning i frågan.

– Det är arbetslinjen som ska gälla, säger Camilla Svensson (M) i humanistiska nämnden.

Nya nationella regler har kommit på området. Regeringens så kallade jobbstimulans handlar i princip om samma sak: att människor ska kunna få behålla delar av försörjningsstödet ifall de jobbar.

– Men regelverket är ett helt annat och de två systemen krockar nu med varandra. Även det är olyckligt och innebär en massa krångel, säger Svensson.

S-ordförande i humanistiska nämnden har däremot en annan uppfattning. Så det lokala jobbstimulansstödet blir kvar?

– Jag vill ha ett generöst välfärdssystem och tror inte på att det blir några större inlåsningseffekter om ungdomar får 2 000 kronor extra varje månad. De flesta vill jobba och inte gå arbetslösa, säger Jan-Olov Häggström (S).

Har ni inte lyckats skapa en bidragsfälla?

– Nog kan det finnas vissa risker. Även om jag snarare ser till fördelarna för de enskilda individerna.

Regeringen har ju tagit fram ett helt annat regelverk för jobbstimulans. Räcker inte det?

– I grunden tycker jag att regeringens nya lagstiftning kring jobbstimulans är bra. Men vi tar tagit systemet ett steg längre. Vi Socialdemokrater måste agera på lokal nivå när regeringen i övrigt försämrar välfärden.

Är det inte klokt att lyssna till förvaltningens varningar?

– Jag delar inte tjänstemännens uppfattningar fullt ut. Det är mycket politik i det här och jag tar till mig av förvaltningens åsikter som råd. Men ytterst är det politiken som bestämmer, säger Jan-Olov Häggström.

Mer läsning

Annons