Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Unga får lära sig programmera på KomTek – Verksamhetschefen: "Det ligger i tiden"

Av åtta platser var samtliga uppbokade till sommarens kodnings-KomTek. Fyradagarskursen ges i slutet av juni till ungdomar som har ett stort dataintresse och som vill prova på grunderna i programmering och kodning.

Annons

Med start på måndagen och fyra dagar framåt hålls en kurs i programmering på KomTek i Örnsköldsvik. Åtta deltagare i 13-14-års åldern får under veckan lära sig de praktiska verktygen bakom kodning. Tillsammans och på tu man hand får de utforska digitala miljöer på KomTeks datorer.

– Det ligger i tiden nu med programmering, speciellt när skolverket vill att det ska tas in i grundskolans undervisning, säger KomTeks verksamhetschef Ulrica Westin.

Tanken bakom kursen är deltagarna ska få testa grunderna i programmering. Hur det fungerar, hur man tänker och hur man använder det i praktiken. Flera metoder för att jobba med progammering ska hinnas med under kursdagarna, bland annat att få jobba med kodning i Scratch samt i 3D-verktyg såsom CAD. Allt från att göra spel till att bygga och skriva ut egna 3D-modeller ska hinnas med under veckan.

– Vi hoppas att de kommer en bit på vägen, och att vi väckt ett intresse att jobba mer med programmering. Förhoppningsvis kan vi erbjuda kursen fler gånger framöver, säger Ulrica Westin.

Henrik Nilsson som leder kursen på KomTek visar upp robotarna som deltagarna fick jobba med.

Handledaren Henrik Nilsson är en av de drivande krafterna bakom programmeringskursen på KomTek. För att komma igång med kursen fick deltagarna använda en enklare programmeringsteknik på modellrobotar. Henrik Nilsson visade upp några av de robotar som kursarna fått experimentera med för att utforska de digitala möjligheterna.

– Det är ett första steg i programmeringen. Man säger åt datorn vad den ska göra, och sedan får man se det realiseras, säger Henrik Nilsson.

Bland deltagarna var reaktionerna positiva. De digitala miljöerna gav ungdomarna chansen att få skapa egna dataspel och interaktiva miljöer genom att använda grunderna i kodning.

Marvin Ahlqvist framför sin dator på KomTek.

– Jag tycker det är jätteroligt. Både att jobba med robotarna och datorerna. Det är svårt att välja vilket som var bäst, säger Marvin Ahlqvist.

– Jag hoppas jag får lära mig koda så att jag kan göra egna spel sen.

Att få lära sig grunderna för att göra egna spel var det bästa med kursen enligt Simon Rundkvist.

Att det roligaste var att få lära sig grunderna bakom spelbyggande var det många som höll med om. Deltagaren Simon Rundkvist var mest positiv till att få lära sig verktygen:

– Det roligaste är att få jobba i Scratch. Det känns som ett roligt och enkelt sätt att få lära sig programmera.

Mer läsning

Annons