Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Unga använder cannabis"

/
  • Kommunpolitiker och tjänstemän frågades ut kring det förebyggande jobbet mot alkohol och droger. Beskedet var att det går framåt.
  • Humanistiska nämndens ordförande Jan-Olov Häggström vill att kommunen satsar på föräldrastöd.

IOGT-NTO följer upp hur kommunen jobbar mot alkohol och droger.

– Glädjande är att alkoholkonsumtionen bland de unga minskar, säger Birgitta Edin-Westman.

Annons

I går var det hearing på Café UH. IOGT-NTO och studieförbundet NBV frågade ut kommunpolitiker och tjänstemän kring hur kommunen jobbar mot alkohol och droger.

Kommunens folkhälsoutvecklare Birgitta Edin-Westman höll en dragning kring statistiken på området.

– Glädjande är att alkoholkonsumtionen bland de unga minskar. Samtidigt ser vi att fler unga, framför allt killar, har börjat använda cannabis, säger hon.

– Här är det viktigt att lyfta tobaksfrågorna eftersom vi vet att vanlig rökning sänker trösklarna för att prova cannabis.

Högst oklart är dock hur sambandet mellan de olika rusmedlen ser ut. Överlag är invånarnas förändrade konsumtionsmönster svåra att säkerställa.

– Vi måste fortsätta arbeta med de här frågorna och inte minst arbeta med uppföljning, säger Birgitta Edin-Westman.

Folkhälsoutvecklaren redogjorde för en rad offentliga projekt och satsningar för att förebygga missbruk.

Profilen Olle Häggström från nykterhetsorganisationerna instämde i bilden att det är två steg framåt och ett bakåt på området.

– Verkligen! För samtidigt som vi kan konstatera att ungdomar dricker allt mindre ser vi hur alkoholen ökar bland de äldre, inte minst bland kvinnor, säger Häggström.

Under kvällen betonades vikten av det förebyggande arbetet. Humanistiska nämndens ordförande Jan-Olov Häggström (S) lyfte betydelsen av föräldrastöd.

– Genom att vi stärker föräldrarna och ge stöd i föräldrarollen så når vi ungdomarna, säger han.

Även den politiska oppositionens företrädare fanns representerade. Och Per Sundin (KD) ställde frågor kring hur det är med föreningsbidrag och krav på helt alkoholfria miljöer.

Fritidsavdelningens enhetschef David Berglund konstaterade uppriktigt att det i praktiken inte fanns några sådana krav eller sanktioner eller planer på skärpta villkor för alkohol i föreningslivet.

– Men man ska kunna uppvisa ett policydokument och vara öppen för samarbete med kommunen, svarade David Berglund.

Mer läsning

Annons