Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ung kvinna får straff omvandlat

ÖRNSKÖLDSVIK. Hon var en av huvudpersonerna i den så kallade heroinhärvan. Och den 10 december dömdes hon av tingsrätten till fyra års fängelse för grovt narkotikabrott.
Efter överklagan har hovrätten nu beslutat att ändra
domen till rättspsykiatrisk vård och skyddstillsyn.

Annons

Hennes sambo dömdes till sex års fängelse av tingsrätten. Straffet reducerades efter överklagan av hovrätten till fem års fängelse.

PSYKIATRISK UNDERSÖKNING
Den 20-åriga kvinnan ansågs i princip ha varit lika delaktig i narkotikaaffärerna men med tanke på hennes ringa ålder valde tingsrätten att döma henne till fyra års fängelse.
Innan rättens beslut genomgick den unga kvinnan en större rättspsykiatrisk undersökning.
Utlåtandet gav dock inte något uttalat stöd för att hon led av en större psykisk störning under den tid som brotten begicks.
Kammaråklagare Göran Kvist ansåg i sin slutplädering att orsaken till hennes asociala beteende orsakades av missbruket och det därför inte fanns skäl till att hon skulle dömas till psykiatrisk vård. Den eventuella vård som behövdes kunde ske under tiden i fängelset.

VÄLJER VÅRD
Domen överklagades av 20-åringens advokat Göran Telhammer, Sollefteå, som hela tiden hävdat att hon var i behov av vård.
Överklagan ledde till att Kvist begärde en komplettering av
undersökning för att bedöma hennes nuvarande psykiska status och eventuell vårdbehov. Hovrätten
beslutade i det läget att ytterligare yttrande från Socialstyrelsen skulle inhämtas för att få svar på om kvinnan behöver så kvalificerad vård att den inte kan tillgodoses inom
ramen för kriminalvård i anstalt.
Hovrätten har nu beslutat att kvinnan ska överlämnas till rättspsykiatrisk vård och dömer henne även till skyddstillsyn. Hon ska
under övervakningstiden, för det fall den rättspsykiatriska vården upphör före övervakningstidens
utgång, genomgå den psykiska
öppenvård och den missbruksbehandling som frivården i samråd med läkare finner erforderlig.

VÅRDAS I SUNDSVALL
20-åringen vårdas sedan snart fem månader tillbaka på rättspsykiatriska behandlingsenheten i Sundsvall och bedöms alltjämt lida av en allvarlig psykisk störning. Enligt ansvarig läkare förbättras hon långsamt men problemen beräknas vara relativt snabbt övergående.
Även om domen ändrats anser hovrätten ändå att hon gjort sig skyldig till grovt narkotikabrott och är lika delaktig i narkotikabrottsligheten som den 24-åriga sambon och den tredje huvudpersonen, en 19-åring från Örnsköldsvik som dömdes till två års fängelse.

KJELL E HÄGGLUND

Mer läsning

Annons