Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ung kvinna den typiska inflyttaren

ÖRNSKÖLDSVIK. Den mest
typiske in- och utflyttaren till Örnsköldsviks kommun är mycket överraskande en
kvinna i åldern 20-29 år
Det har Statistiska Centralbyrån kommit fram till efter ett brett urval bland 1 403 personer som valde att flytta till Örnsköldsvik under fjolåret.

Annons

Den gängse uppfattningen är att det är de unga kvinnorna som flyttar från Örnsköldsvik och det är en av anledningarna till låga födelsetal. Det ligger en hel del i detta. Mycket överraskande är däremot att den mest typiske inflyttaren också är en ogift kvinna i åldern 20-29 år.
SCB beskriver den typiske inflyttaren till Örnsköldsviks kommun på följande sätt:
Det är en kvinna som kommer från en kommun utanför det egna länet. Hon har bott längre än tio år i sin tidigare kommun och är i åldern 20-29 år och ogift. Hennes hushåll tenderar att öka något i antal personer efter flytten.
Inflyttaren har eftergymnasial utbildning som är längre än tre år. Hon arbetar på hel- eller deltid eller studerar. Inflyttarens huvudsakliga arbete ligger inom vård och omsorg. Efter flytten till Örnsköldsvik kan alternativa arbeten som handel och kommunikation samt ej specificerad verksamhet komma ifråga. Inflyttaren har inga svårigheter att finna sysselsättning.

LÄGRE BOSTADSKOSTNAD
Inflyttaren bodde i ett tättbebyggt område eller stad före flytten till Örnsköldsvik. Hon fick den bostad hon önskade i en lägenhet i ett flerbostadshus. Efter flytten till Örnsköldsviks kommun har bostaden och bostadskostnaderna blivit mycket bättre eller bättre enligt enkätsvaren.
De viktigaste skälen till att flytta till Örnsköldsvik var ökade möjligheter att umgås med släkt och vänner följt av förändrade familjeförhållanden. Återvända till uppväxttrakten är också något som återfinns bland svaren.
Inflyttaren tycker inte att den offentliga service skiljer sig märkbart i Örnsköldsvik jämfört med den tidigare bostadsorten. Däremot finns en tendens i enkätsvaren som tyder på att kommersiella servicenivån upplevs som lägre i Örnsköldsvik än i den tidigare bostadsorten.
Närheten till naturen upplevs som mycket bättre efter flytten till Örnsköldsvik.

FLER UTFLYTTADE
Antalet utflyttade från Örnsköldsvik var 1 629 personer under fjolåret. Lustigt nog är den typiske utflyttaren också en kvinna i åldern 20-29 år vilket tyder på att rörligheten i befolkningen är stor just bland kvinnor i den åldern.
Skälen till att flytta från Örnsköldsvik är ungefär desamma som skälen för att flytta till kommunen.
SCB:s undersökning är omfattande. 385 av de inflyttade har frågats ut och svarsfrekvensen är 63 procent. 596 av de utflyttade har frågats och där är svarsfrekvensen 64 procent.
Länsstyrelsen har beställt statistiken som finns på kommunnivå för länets samtliga sju kommuner.
VÄSTERÅSTJEJER TRIVS I NYA STADEN
ÖRNSKÖLDSVIK. Camilla Larsson 30 år och syrran Anna Larsson 26 år har båda flyttat från Västerås till Örnsköldsvik och ÖA har frågat om deras motiv och hur väl de stämmer med SCB:s statistik.
För mig var det arbetet på Äventyrsbanan vid Skuleberget som var enda skälet till att flytta från mamma i Västerås, säger Camilla Larsson och skrattar.
Camilla Larsson flyttade till Örnsköldsvik som 24-årig ogift tjej.
När jag kom fram ringde jag direkt till mamma i Västerås och sa att här är det så vacker natur att här tänker jag stanna, säger hon.
Och på den vägen är det. Camilla Larsson är i dag sambo och paret har en son på tre år.
Hon har inte varit ofrivilligt arbetslös en enda dag efter flytten till Örnsköldsvik. För närvarande arbetar hon som distriktskonsulent för IOGT-NTO:s juniorförbund (JUN) i Västernorrland och är nöjd med det mesta efter att ha flyttat 58 mil från sin familj.
Det är trevliga människor häruppe och jag har funnit mig väl tillrätta. Jag trivs med mitt arbete och gillar verkligen naturen. Dessutom brukar det vara rejäla vintrar häruppe.
Men allt kan väl inte vara lika bra som i Västerås?
Det är i så fall kulturutbudet som kunde vara bättre. Film och teater finns det mera av i Västerås. Dessutom är biografen här inte av högsta klass precis.
Anna Larsson, 26 år, flyttade till Örnsköldsvik från Västerås sommaren 1999.
För mig var valet enkelt. Jag sökte en högskoleutbildning som endast finns i Örnsköldsvik. Det är Umeå universitets beteendevetenskapliga program med inriktning mot IT-miljöer. Den enda platsen i Sverige där detta smala program finns råkar vara just i Örnsköldsvik.
Dessutom bodde ju syrran här sedan tidigare vilket inte var någon nackdel precis. Jag bodde hos henne första halvåret.
Jag är mycket nöjd med det mesta här. Bergen och naturen är väldigt fina. Stadens gågata tycker jag också om. Den här mysig. Den är inte så stor och det är inte lika mycket stress och jäkt som hemma i Västerås.
Jag tycker som Camilla att det borde vara ett litet bredare utbud och film och teater men annars är det mesta väldigt bra. Det finns mysiga konditorier och UH är öppet till 22 och det är inte så tokigt.
Anna Larsson är dessutom en av landets duktigaste innebandytjejer. Hon säger att hon direkt blev accepterad och inbjöds att träna med ÖSK trots att hon pendlade och spelade för Västerås under första året i Örnsköldsvik.
Nu spelar hon också för ÖSK och det är tur eftersom Västerås och ÖSK numera spelar i samma serie.
Vi mötte mina forna kamrater i Västerås i lördags och förlorade litet snöpligt med ett mål i en match som vi borde ha vunnit med minsta lilla tur.
Men så är det inom sporten. Anna Larsson är också etablerad i landslaget och trivs mycket bra i Örnsköldsvik.
Hon har dessutom fått upp sin pojkvän från Västerås och även i hennes fall tenderar således familjen att öka efter flyttningen.

SVEN LINDBLOM

Mer läsning

Annons