Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Undvik skador på sommarstugan

Sommaren är nu blott ett minne och vintern är i antågande, men glöm inte att se till att sommarstugan klarar sig även till nästa säsong.

Annons

Det är mycket att tänka på inför vintern för fritidshusägaren men vissa saker är viktigare än andra.

– Först och främst måste man se till att man stänger av vattnet och tömmer systemet, säger besiktningsmannen Mats Höök. Se även till att tömma alla vattenlås i alltifrån tvättställ till golvbrunnar, det glömmer många, tilläger Mats.

Christoffer Jonsson, skadechef på Länsförsäkringar Västernorrland håller med om att det framför allt är viktigt att ha koll på vattenledningarna, de senaste fem åren har anmälningarna för just vattenskador fördubblats, något han säger beror på dels hårda vintrar men även att allt fler använder sina fritidshus även vintertid.

Storleken på skadorna för frysta ledningar kan variera, alltifrån mindre läckage till översvämmade sommarstugor med reparationskostnader på uppemot tvåhundratusen kronor. Den som väljer att underhållsvärma sin sommarstuga bör också vara försiktig, enligt Christoffer Jonsson så räcker det inte med några plusgrader, vid en köldknäpp kan ledningarna frysa på några timmar.

– Man måste se till att man har tillräckligt med värme, helst ska det vara kring 15 grader, annars är det risk att uppvärmningen inte hinner med. Är man inte villig att betala den extra kostnaden bör man kanske kallställa helt.

Han råder även folk att köpa så kallade vattenlarm.

– Det är trist, man gör rätt, man tömmer och känner sig duktig och ändå har man läckage, det borde man kunna upptäcka.

Mer läsning

Annons