Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tystnade efter 103 år

/
  • Allmänna Sångens ordförande Arne Billström och sekreteraren Stig Ernestål tvingas bittert konstatera att kören tystnat – efter 103 år.
  • Så här såg Allmänna Sångens uppställning ut 1912.
  • Örnsköldsviks Allmänna Sångförening fyllde 50 år 1960.

Örnsköldsviks Allmänna Sångförening har sjungit sista versen. För få medlemmar, för hög medelålder.

Annons

Den 14 februari 1910 bildades Örnsköldsviks Allmänna Sångförening.

För två veckor sedan lades den ned.

– Det känns i själ och hjärta, säger ordförande Arne Billström.

Billström och Allmänna Sångens – som föreningen kallas – ordförande Stig Ernestål suckar tungt när de sätter sig till bords och plockar fram ett häfte med historik över manskörsången i Örnsköldsvik.

Det är G. Malmros som sammanfattat åren mellan 1890 och 1940. I Häftet står mycket intressant om Allmänna Sången, som bildades av några sångintresserade män i Örnsköldsvik.

Föreningens förste sekreterare, stadsläkaren D.A. Nordin formulerade föreningens syften:

"Föreningens ändamål är att framföra goda kvartett- och körkompositioner samt att genom offentliga uppföranden höja intresset för sångkonsten".

Då var allt uppåt. De män som var på plats såg många sköna år med körsång framför sig.

Arne Billström och Stig Ernestål har inte mycket till körsång att se fram emot längre i Allmänna Sången.

– Det här är inte bra, säger Arne Billström kort.

Han fortsätter:

Vi har kunnat räkna ut att det skulle gå på det här viset, men man vill ju inte tro det förrän det är ett faktum.

Varför ska Allmänna Sången läggas ned?

– Det börjar ta slut på körmedlemmar. Vi är inte mer än fem som är under 80 år. Antingen är det så enkelt att intresset inte finns där ute, eller så är vi för dåliga på att sälja ut oss. Fast vi har försökt att annonsera.

Hur har läget varit på slutet?

– Förra året var vi inte mer än 13 punktliga medlemmar. Det håller inte. Vi hade behövt vara åtminstone tio till för att få ihop det.

Stig Ernestål säger:

– Jag träffade någon i Hörneforskören, de är 35 medlemmar. Man kan ju fundera på om de inte har något annat att göra där.

Det är inte nog med att antalet medlemmar i kören håller på att ta slut, av åldersmässiga skäl. Nyligen har kören blivit av med den uppskattade dirigenten Eskil Lindbäck, som börjat studera på Musikhögskolan i Stockholm.

– Du ska veta att det är stor efterfrågan på dirigenter, säger Arne Billström.

På extraårsmötet den 17 oktober i Församlingshemmets musiksal var de närvarande medlemmarna överens om att Allmänna Sången hade nått ändhållplats. Nu skulle kören tystna. Sannolikt för alltid, befarar Arne Billström och Stig Ernestål.

– Vi får se vad som kommer ut av skriverierna, men det ser tungt ut. Det fanns en möjlighet att vänta med nedläggning, men vi valde det här spåret.

Arne Billström anser att ingenting går upp mot manskörsång, och han har inte funderat över sin framtid. För Stigs del väntar insatser i annan kör.

– Jag blir inte utan sång, säger han.

Arne Billström och Stig Ernestål kan stapla sångminnen på varandra efter många decennier med uppträdanden och mängder med övningar.

En person de inte kommer förbi när de knyter ihop sångsäcken är mångårige ordföranden Lars-Eric Ceder, som på slutet inte kunnat vara med på grund av ohälsa. Ceder var medlem i cirka 50 år – och han ledde Allmänna Sången ungefär 20 år.

Mer läsning

Annons