Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tyskarnas planer väcker många frågor

ÖRNSKÖLDSVIK. Vilka risker tar Örnsköldsviks kommun om den utlovade satsningen på i ett hotell för 200 miljoner kronor vid Bäckagården uteblir?
Hur stora blir kommunens kostnader om projektet genomförs?

Annons

Frågorna var många i går. Den utlovade satsningen från det tyska företaget Health Care Centers verkar helt enkelt för bra för att vara sann.
Än så länge har emellertid kommunen inte tagit särskilt stora risker. Tre preliminära avtal, som kommer att underställas kommunstyrelsen och kommunfullmäktige, undertecknades av det tyska företagets vd Bernd Völker och kommunstyrelsens ordförande Elvy Söderström i måndags. Avtalen finns än så länge endast på engelska men en utskrift på svenska kommer givetvis att finnas inom de närmaste dagarna. Det tyska företagets fullständiga namn är Hc Health Care Ag.

AVSIKTSFÖRKLARING
En handling är en avsiktsförklaring. Där åtar sig Örnsköldsviks kommun att upprätta och bekosta en detaljplan för området vid Bäckagården som gör det möjligt att bebygga marken. Planen skall vara klar inom nio månader.
Vidare åtar sig kommunen att svara för väg, parkering, vatten och avlopp samt elledning till tomtgränsen vilket beräknas kosta 7,7 miljoner kronor. Företaget ska å sin sida betala anslutningsavgifter enligt kommunens taxa.
Arbetet med infrastrukturen kommer att utföras i takt med de behov som finns. Kommunen kommer inte att påbörja arbetet förrän företaget har bygglov och är berett att sätta spaden i marken för att bygga. Kommunen har också erbjudit sig att sälja 35 000 kvadratmeter mark vid Bäckagården som kommunen tursamt nog äger. Priset är satt till 50 kronor per kvadratmeter. Det innebär att tyskarna är beredda att betala 1 750 000 kronor för markområdet.

NATURMARKEN VIKTIG
Enligt avtalet kommer marken inte att övergå till HC Health Care AG förrän detaljplanen är upprättad och bygglov föreligger. Å andra sidan kommer företaget inte att kunna sätta spaden i marken förrän köpeskillingen är betald.
Det tyska företaget sätter stort värde på naturmarken med tallmoar runt Bäckfjärden och i avsiktsförklaringen ingår att inte exploatera dessa. Möjligen kan det bli iordningställda promenadvägar så småningom när det tyska företaget etablerat sig.
Den tredje handlingen som upprättats är ett optionsavtal. Kommunen har förklarat sig villiga att sälja ytterligare 51 000 kvadratmeter mark till företaget. Det är mark som finns vid parkeringen till Gene fornby.

SMÅ RISKER
Kommundirektör Jörgen Gidlund och ekonom Hans Andersson är två av de kommunala tjänstemän som varit involverade i förarbetet och kontraktsskrivningen. De säger att kommunen tar väldigt små risker i sammanhanget.
Än så länge rör det sig om en och annan representationslunch, säger Jörgen Gidlund. Tyskarna betalar sina resor själva och vår uppfattning är inte att de är ute efter bidrag. Vi har också undersökt företaget och funnit att det är solitt såvitt vi kunnat utröna. Den risk kommunen tar är att upprätta en detaljplan för området. Det är arbetstid för en tjänsteman de närmaste månaderna.
Jörgen Gidlund säger att hans uppfattning är att företaget kommer att göra etableringen med eget kapital och lån i tyska banker. Men något klart besked på den punkten har inte lämnats.
Kommunen satsning på infrastrukturen är också ett helt normalt förfarande. Senast en sådan satsning gjordes var vid byggandet av Tvillingsta golfbana.

SVEN LINDBLOM

Mer läsning

Annons