Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tvist om Botniabanansbangård i Arnäsvall

ÖRNSKÖLDSVIK.. En tvist är under uppsegling mellan Botniabanan AB och Banverket om finansieringen av godsbangården i Arnäsvall.
Tidigare beräkningar har visat att det rör sig om 80 miljoner kronor i investeringar. Arbetet bör påbörjas nästa år men än är det ingen som vet vem som ska betala.

Annons

Både Botniabanan AB:s vd Lennart Westberg och Banverkets chef för Botniabaneprojektet, Peter Törnkvist, medger att frågan måste lösas.
Hittillsvarande bedömning är att godsbangården i Arnäsvall ska arbetas in i Banverkets banhållningsplan för perioden 2002-2003 som ännu inte är färdig, säger Peter Törnkvist.

DISKUSSIONER PÅGÅR
Det som nu kommit in i bilden är en prövning om inte godsbangården borde ingå i Botniabaneprojektet och således bekostas av Botniabanan AB. Här har vi en gransknings- och gränsdragningsfråga som ännu inte är löst.
Peter Törnkvist hänvisar till huvudavtalet mellan kommunerna och staten om byggandet av Botniabanan. Men han är inte alls säker på sin sak.
Jag vet inte utfallet av de diskussioner som pågår.
Helt klart är däremot att godsbangården i Umeå kommer att bekostas över Banverkets budget och inte belasta Botniabanan AB.

FYRA SPÅR
Bangården kommer att bestå av fyra spår utöver Botniabanans huvudspår och ett lastområde.
Lennart Westberg är också mycket försiktig i sina kommentarer. Han säger att godsbangården i Arnäsvall inte finns inom Botniabanans budget och att bolagets uppfattning är att det är Banverket som skall stå för kostnaden. Även han hänvisar till huvudavtalet mellan kommunerna och staten.
Frågan om att bangården ska finansieras av Botniabanan AB har väckts och nu förs en diskussion om detta.
Lennart Westberg svarar också undvikande på frågan om det inte är brådskande med en lösning eftersom järnvägsbyggandet genom Arnäsvall kommer att påbörjas nästa år och om det inte är rationellt att bygga godsbangården parallellt.
Jag måste tränga litet djupare in i ärendet för att någon kommentar till detta.

FYRFILIG VÄG
Tack vare Botniabanan genom Arnäsvall kommer Vägverket att tidigarelägga byggandet av en planfri korsning i Arnäsvall och en fyrfilig väg mellan korsningen med flygfältsvägen och Scandic hotell till åren 2003-2004.
Korsningen är i dag mycket olycksdrabbad. Så sent som i januari i år inträffade en dödsolycka där.

E4 PÅSKYNDAS
Anledningen till att E4-an nu påskyndas är att en korsning med Botniabanan måste byggas. I samband därmed anser Vägverket att det är rationellt att bygga motorvägsstandard på en gång.
På sikt har Vägverket planer på att bygga E4-an som motorväg från Arnäsvall till Överhörnäs inklusive tunnel genom Åsberget.

SVEN LINDBLOM

Mer läsning

Annons