Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tvingas gå om kurs för att få ut sina betyg

ÖRNSKÖLDSVIK. I två år har 25 elever på Nolaskolan väntat på att bli betygsatta. Dansläraren försvann utan att sätta betyg eller lämna underlag till rektor att göra detta.
Nu tvingas tjejerna göra om danskursen på fritiden.

Annons

Under sitt första år på Nolaskolan valde 25 elever 30 timmar dans som individuellt tillval. När kursen var avslutad och betyg skulle sättas dök läraren aldrig upp.
Han hade sagt att han skulle ge muntliga betyg eftersom han inte kunde våra namn så bra, men dagen det skulle ske kom han inte, berättar eleven Sofi Bäcklund.

VIKARIE PÅ DELTID
Lärarens var anställd som deltidsvikarie och skolan hade inte förlängt vikariatet.
Han kände sig förmodligen illa behandlad eftersom han inte fick jobba kvar, men vi hade ingen tjänst att erbjuda honom, säger biträdande rektor Thomas Larserud.
Om det är besvikelsen över att bli utan jobb eller något annat som fått läraren att vägra sätta betyg är det ingen som vet. Det största problemet med situationen på Nolaskolan är att lärarvikarien inte heller lämnat efter sig något underlag så att rektorn kan överta betygsättningen.

KÄMPAT I TVÅ ÅR
Nolas nuvarande rektor Chatrina Strandberg arbetade inte på skolan när konflikten inträffade, men hon känner till problemet.
Jag har ringt upp läraren, men det går inte att prata ordentligt med honom. Det är något väldigt speciellt, säger hon.
Chatrina Strandberg har inte en chans att kunna sätta rättvisa betyg på eleverna utan hjälp från den före detta vikarien.
Jag kan inte sitta och slå tärning, säger Strandberg.
De drabbade eleverna har kämpat i snart två år för att få ett betyg på tillvalskursen utan att något hänt.
I vår tar de studenten och för en tid sedan blev de inkallade till ett möte med Thomas Larserud.

TVÅ VALMÖJLIGHETER
Vi fick två valmöjligheter. Antingen skulle kursen reduceras helt och inte räknas med i slutbetyget överhuvudtaget eller så skulle vi göra om några timmar, berättar Therese Olsson.
Tjejerna kände att de inte hade något val och upplevde att de ställts inför ett ultimatum.
De känner sig tvingade att ägna fritiden åt en kurs de redan genomfört och avslutat.
Eleverna har nu redan gjort om tio timmar och det ser ut att bli ytterligare tio. Några timmar har alltså blivit 20 timmar.
Vi har snart gjort hela kursen igen, säger Therese Englund.
Det är den värsta tidpunkten. Vi har massor av avslutande prov att göra och ett specialarbete, säger Sofi Bäcklund.

RÄTTSLIGA ÅTGÄRDER
Thomas Larserud anser inte att han ställt eleverna inför ett ultimatum.
Jag skulle vilja kalla det ett erbjudande. Om man inte vill göra extra tiden så får man ett reducerat program. Det framgår ingenstans i slutbetyget, utan den enstaka kursen tas helt enkelt bort.
Att en lärare medvetet struntar i att sätta betyg är en ny erfarenhet för Nolaskolan.
Detta är lyckligtvis väldigt unikt. Man ska inte vara godtrogen ens som skolledare. Vi blev förda bakom ljuset, men vi måste försöka lösa det så att eleverna får ett betyg, säger Thomas Larserud.
Skolan har haft kommunjuristen inkopplad på detta för att se vilka rättsliga åtgärder som skulle kunna vidtas mot läraren, men utan resultat.

SARA LUNDVALL

Mer läsning

Annons