Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tvingas avlysa kyrkan

/
  • Åke Nilsson, tidigare pastor, Anki Mårtensson, diakon och församlingsföreståndare, och Margareta Nilsson, ordförande i församlingens styrelse, har blandade känslor inför den förändring Missionsförsamlingen nu står inför.
  • Missionskyrkan i Örnsköldsvik byggdes 1896 av grosshandlare C Näslund och ritades av J Hörnell från Norrlunånger. Kyrkan fick en modernare tillbyggnad 1984. Örnsköldsviks missionsförsamling bildades redan 1883 och fyller därmed 130 år i år.

På söndag håller Örnsköldsviks missionsförsamling sin sista gudstjänst i sin kyrka sedan 117 år. I gudstjänsten kommer de att avlysa kyrkan – så att den kan användas till annat.

Annons

Fotnot: Texten publicerad i papperstidningen 14 december. Gudstjäsnten har alltså hållits.

Örnsköldsviks Missionsförsamling har funnits i 130 år i år, varav 117 år i samma lokaler på Nygatan 7 i centrala Örnsköldsvik. Vid årsskiftet ska de vara ute ur sin kyrka.

Förra helgen höll de en avskedsfest med bildspel och en utställning med klipp och bilder från församlingens arbete.

– Man måste vara realist. Medlemmarna blir allt äldre och vi är för få aktiva för att kunna driva kyrkan. Det går inte ihop, med marknadsmässig hyra av 470 kvadratmeter, säger Margareta Nilsson, ordförande i församlingens styrelse.

Församlingen har cirka 25 aktiva medlemmar, de flesta är 75 år och äldre.

– Det har varit en lång process för oss. Det är flera år sedan tanken kom upp att lämna vår kyrka för att överleva, säger diakon och församlingsföreståndare Anki Mårtensson.

– Men vi vet inte hur det är när vi verkligen är där. Ingen är glad över det.

För två och ett halvt år sedan sålde församlingen sina lokaler till Urban Söderström som driver Boteamet fastighetsförmedling.

– Vi fick lov att vara kvar här så länge vi ville. Men nu går det inte ihop ekonomiskt längre, säger Anki Mårtensson.

Församlingen flyttar in hos Frälsningsarmén, som har sina lokaler på Läroverksgatan i centrala stan.

– De är en liten grupp och vi är en liten grupp, så vi kan hjälpa varandra, säger Margareta Nilsson.

– Det finns en fin gemenskap mellan kyrkorna i Örnsköldsvik och de vill hjälpa oss i denna situation. Vi har fått erbjudande från många andra kyrkor också, säger Anki Mårtensson.

– Vi har bett och räknat med att Gud är med i beslutet, och ser till att det blir på bästa sätt, säger hon.

– Jag hoppas vi kan fortsätta med friskvård, sång och musik och kafékvällar, säger Åke Nilsson, som var pastor i församlingen 1975 till 1986.

På söndag hålls den sista gudstjänsten. Då kommer kyrkan att avlysas.

– Vi tar med oss bibeln, ljusstakarna och nattvardskalken och går ut symboliskt, att nu är det inte kyrka här längre, säger Anki Mårtensson.

Vad som ska hända med lokalen vet varken församlingen eller fastighetsägaren, än.

– Det är en utmärkt lokal för musik och sång, det borde bli kulturhus, säger Åke Nilsson.

Flygeln och orgeln kommer att finna nya platser, liksom den stora Jesus-skulpturen i trä från 1902, gjord av Erik Söderqvist. Men många saker kommer också att säljas på en loppis för allmänheten nu på fredag.

Det är med blandade känslor de lämnar sin kyrka.

– Jag har gråtit och känt djup sorg. Man får finna sig i att lämna denna vackra kyrka, men jag hoppas att vi kan hålla ihop, utvecklas och skapa gemenskap med Frälsningsarmén, att vi inte splittras, säger Åke Nilsson.

– Jag tänker så här: byggnader är underordnade. Det är varje medlems relation till Gud som är viktig, säger Anki Mårtensson.

Mer läsning

Annons