Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tvillingsta koloniförenings trevliga "Tistelträff"

/

Trots blåst och hotande regnmoln, kom 15 plikttrogna odlare till Tvillingsta koloniförenings årliga "Tistelträff".

Annons

Åkertisteln anses vara ett svårbekämpat ogräs i hela Sverige. Tistlarna förökar sig både med vertikala rotutlöpare och via fröspridning. En tistelrot kan bli upp till 2 meter lång och en tistelblomma kan innehålla mer än hundra frön. Eftersom åkertisteln dock är känslig för konkurrens, har det varit positivt att vi planterat buskar i slänten och låtit träd växa upp där igen.

Efter flera år av idogt bekämpande av tistlarna runt vårt område, kan vi nu se resultatet av vårt återkommande arbete. Nu vid den åttonde "Tistelträffen" hade vi knappt en fjärdedel uppdragna tistlar att kärra bort, jämfört med under de första åren. Det arbete som lagts ned under alla våra träffar, har gynnat alla odlare i vårt koloniområde. Då arbetsviljan var god, hann vi även med att dra upp en hel del balsamin nedanför själva koloniområdet.

Vid den välförtjänta fikapausen, tittade så småningom solen fram från en allt mer klarblå himmel. Det fina kvällsvädret hjälpte till att förhöja den redan så positiva och hjärtliga stämningen. Efter fikat fick deltagarna faktainformation om tistlarnas förmåga att sprida sig. De informerades även om tillägg i våra ordningsregler angående plantering av buskar, träd och perenner, så att de inte ska breda ut sig över grannens lott.

En vers om ”Vår röda tråd i det gröna” lästes upp. Den handlar om att ha ögon för det positiva i vår verksamhet, som kan förhöja trivseln och sämjan i en förening där vi är beroende av att alla bjuder till i ett givande och tagande. Några roliga historier hann vi också med, vilka gav upphov till glada skratt. På begäran sjöngs ”Tvillingstavisan”, som vi ska sjunga för seniorerna från Eken i Järved när de kommer på besök i slutet av augusti.

Nästa gemensamma träff ser ut att bli surströmmingsträffen vid månadens slut, om det inte dyker upp förslag på någon gemensam utflykt eller studiebesök innan dess. Som vanligt vid våra ”extra” träffar, verkade deltagarna nöjda och belåtna även denna gång.

Slutligen tog vi del av en ÖA artikel från augusti 2015, där det stod att ”Moln av tistelfrön har setts i Örnsköldsvikstrakten”. Vi kan då konstatera att det molnet inte kommer från Tvillingsta koloniområde, där vi har insikten om vikten av att bekämpa spridningen av tistlar. .

A-E

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Mer läsning

Annons