Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Två nya namn i kd-toppen

ÖRNSKÖLDSVIK. Agnes Backlund, 33 år, Husum och Lars Eidenvall, 37 år, Själevad, är två helt nya och överraskande namn på andra och tredje plats på kristdemokraternas lista till kommunfullmäktige.
Bland de 15 första namnen är sju helt nya. Kristdemokraterna är i en den lyckliga situationen att många vill ställa upp.

Annons

Gruppledaren Göran Sydhage strålade av lycka i takt med aprilsolen när han presenterade kandidaterna på Arkentrappan i går. Hela 107 personer har nominerats till en lista som upptar 48 namn.
Det är oerhört inspirerande att vara med när så många vill ställa upp och engagera sig politiskt, säger Göran Sydhage. Vi har utgått från både provval och viljan att få en för väljarna spännande lista när vi komponerat valsedeln till kommunfullmäktige. Dessbättre har vi inte märkt några sura miner bland dem som flyttas ned ett och annat steg.
Göran Sydhage är själv första namn på listan och av allt att döma mycket populär inom sitt parti

INVANDRARE
Agnes Backlund är det mest överraskande namnet. Hon kom till Sverige från Polen så sent som för tio år sedan tack vare kärleken som hon själv uttrycker saken. Hon är gift i Husum och har två barn och talar mycket god svenska. Hon arbetar som kanslist hos Grundsunda församling och är starkt engagerad i Grundsunda Framtidsgrupp.
Jag är glad över att ha blivit nominerad, säger hon när ÖA ber om en programförklaring. Jag har en hel del att lära mig till att börja med. Mitt stora intresse är barnen. Det blir spännande att få vara med och fatta beslut som rör barnens framtid i vår kommun. Jag är mycket nyfiken på vad det här innebär.
Mera känd är Lars Eidenvall, teknologie doktor vid Mitthögskolan. Han har vuxit upp i Örnsköldsvik och bodde därefter 12-13 år för studier och arbete i Linköping innan han kom tillbaka för några år sedan. Han är i hög grad engagerad i den nya digitala tryckteknik som till en del utvecklas i Örnsköldsvik. I drygt ett år har han suttit i styrelsen för Övikshem efter ett fyllnadsval under innevarande mandatperiod.

KAN PÅVERKA
Jag känner att det går att påverka utvecklingen även som ledamot i ett minoritetsparti, säger han när ÖA frågar varför han ställer upp. Stämningen är sådan inom kommunen. Själv är jag mest intresserad av de strategiska utvecklingsfrågorna. Jag upplever att kristdemokraterna har ett mycket bra program inom de områden som jag är mest intresserad av och det räcker för att jag ska acceptera en plats även högt upp på listan.
Lars Eidenvall är gift och har tre barn och säger att han också är allmänpolitiskt intresserad och att det ska bli roligt att aktivt delta i kommunpolitiken under de kommande fyra åren.
Marie Wallin, 36 år, Skorped, finns på fjärde plats. Hon sitter ännu inte i kommunfullmäktige men väl i kommunstyrelsen och har redan börjat göra sig ett namn i kommunpolitiken. Hon är egen företagare. Kristdemokraterna har för närvarande sju ordinarie ledamöter och fyra ersättare i sin kommunfullmäktigegrupp.

SVEN LINDBLOM

Mer läsning

Annons