Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Två läkare anmälda för felbehandling

ÖRNSKÖLDSVIK. En 53-årig kvinna hade knölar ovanför bröstet och svår smärta i vänster käke.
Enligt kvinnan förklarades knölarna som ofarliga på Örnsköldsviks sjukhus, trots att det senare visade sig att hon hade cancer.
Nu anmäler hon kirurgen och röntgenläkaren för felbehandling.

Annons

Förra sommaren kände den 53-åriga kvinnan smärta på ena sidan av käken.
Har haft cancer tidigare
När hon besökte sin läkare remitterades hon till en specialisttandläkare.
Han trodde att smärtan härstammade från en kindtand och den drogs därför ut.
Kvinnan, som några år tidigare haft bröstcancer, kände senare under hösten några knölar ovanför ena bröstet. I november uppsökte hon därför den anmälde kirurgen på Örnsköldsviks sjukhus.
53-åringen skriver i anmälan att hon fick göra en mammografiundersökning och att kirurgen konstaterade att knölarna var ofarliga.

SMÄRTAN KVARSTOD
Kvinnan hävdar dock att knölarna inte kom med på undersökningen de satt för högt upp.
Även problemet med käksmärtan kvarstod och efter åtskilliga läkarbesök fick hon veta av en stafettläkare i Örnsköldsvik att en röntgen av hela skallen måste göras.
I januari fick kvinnan en tid på neurologen i Umeå, och läkaren där lovade att han skulle titta på röntgenplåtarna.
Ungefär två veckor senare fick 53-åringen träffa en stafettläkare i Örnsköldsvik. Han ringde upp kvinnan några dagar senare och berättade att något misstänkt hade hittats på röntgenplåtarna, men att läkarna i Umeå skulle titta på dem.
Då fick hon även en operationstid i mars.
Knölarna ovanför bröstet blev fler, så kvinnan besökte kirurgen i Örnsköldsvik igen, fyra månader efter sitt första besök.
När han tittade på knölarna den här gången misstänkte han, enligt anmälan, cancer. Kvinnan skriver också i anmälan att kirurgen trodde att smärtan i käken hade ett samband med knölarna.

TAR ALLVARLIGT PÅ ANMÄLAN
Läkaren remitterade kvinnan till onkologen i Umeå. Där kunde man vid den första operationen i mars inte hitta något. En vecka senare togs prov i käken och då konstaterades att det rörde sig om samma typ av cancer som i bröstet.
I april fick kvinnan beskedet att cancern hade spritt sig till vänster höft, båda brösten, bröstbenet, käken och ryggen.
Kvinnan har anmält kirurgen, en röntgenläkare och neurologen i Umeå till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämd för felbehandling. Kirurgen anmäls för fördröjd åtgärd på grund av fördröjd diagnos. Röntgenläkaren anmäls för felbedömning av röntgenplåtar. Neurologavdelningen i Umeå anmäls för lång väntan på granskning av röntgenplåtar.
Jag gör anmälan för att jag hoppas på att det här inte ska återupprepas i något annat fall. Jag kommer aldrig att bli frisk igen, säger kvinnan.
ÖA har sökt sjukhusets ansvarige chefsläkare, Bernt Sjölund, utan framgång. Men Erika Berglund, informatör på Örnsköldsviks sjukhus säger:
Vi tar väldigt allvarligt på varje anmälan. Nu ska vi titta på det här internt och invänta vad ansvarsnämnden säger.


SARA GRUNDBERG

REDAKTIONEN

Mer läsning

Annons