Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Två dagars inblick i politikens värld

”Deras jobb är att lura, ljuga och bedra”.
Kaj Glännestrands krönika i ÖA innehöll skarp kritik mot politiker som inte håller löften och inte säger som det är.
Reaktionerna lät inte vänta på sig.
Arga insändare kom till redaktionen, inte minst från framträdande Ö-viks-politiker som menade att Glännestrand inte visste vad han talade om.
Stadens tyngste politiker, kommunalrådet Elvy Söderström, bjöd på stående fot in ÖA:s reporter för att med egna ögon se hur vardagen är för en politiker.
Här är hans rapport.

Annons

Klockan är nio på måndag morgon. Runt soffbordet på fjärde våningen i kommunalhuset sitter några av Örnsköldsviks tyngsta politiker, John Norberg, Lars-Olov Olsson och Dan Olsson
Elvy Söderström kommer ut från sitt rum.
Det är inledningen till mitt tvådagars besök i maktens centrum.
Elvy Söderströms närmsta dagar är fulltecknade.
Folk kan tycka att om jag inte sitter bakom skrivbordet är jag inte på jobbet. Men mitt uppdrag är inte att sitta bakom ett skrivbord. Mitt uppdrag är ute bland folk och gärna utanför kommungränsen.
Man måste vara överallt, säger Söderström.
Det blev ganska tydligt efter tag. För med varje telefonsamtal och varje inbokat klockslag i kalendern följde i regel ett nytt ämne att behandla.

När hon precis avslutat sitt anförande på Gideå Bruk, om vikten av att kommunen kan ge företagare god service, ringde telefonen och då handlade det om ett fall där en kvinna, som farit illa, behövde juridisk hjälp. Nästa samtal några minuter senare handlade om Botniabanan.
Att det rullar på så här hela tiden vet politikerna och de politiskt aktiva, men de som sitter ute i stugorna vet ofta inte det.
Då är det heller inte konstigt att uppfattningen om vad som försiggår blir en annan.
Men det finns ju också någon slags legitimitet att tycka att politiker inget gör. Ju fler som säger det desto mer tillåtet blir det för alla att tycka samma sak, säger Söderström.
Hon anser att medias roll är viktig för att minska klyftorna mellan politiker och allmänhet.
Idag är nästan inget inslag i tv längre än 30 sekunder. Förut satt till exempel Gunnar Sträng en hel timma i en av kanalerna och det var det som alla såg. Nu har vi fått information från tusen ställen. Och när det blir snuttifierat då blir det också förenklat. Då finns det inte utrymme för fördjupning, säger Elvy Söderström.ELVY SÖDERSTRÖMS DAG TIMME FÖR TIMME
Måndag 22 april
09.00 Hej. Välkommen. Elvy Söderström kommer direkt från ett möte som börjat vid åttatiden och hälsar på undertecknad, som ska göra två dagars praktik hos kommunalrådet.
09.05 De här har ringt. Sekreteraren Karin Forsman lämnar över ett antal lappar med telefonnummer när Elvy Söderström går in på sitt rum.
09.07 Telefonen ringer. Ett angeläget ärende om en kvinna som farit illa i sitt hem och riskerar att få lämna landet. Gör upp om fortsatt kontakt under dagen. Ringer samtal och kollar handlingar och post.
09.20 Har genomgång med undertecknad om hur dagen och resten av veckan ser ut enligt tidkalendern.
09.30 Kort fikapaus.
09.40 Det blev två telefonlappar istället för fika, säger Elvy Söderström när hon kommer ut från sitt rum.
09.55 Går ner till bilpoolen för att hämta nycklar till en bil.
09.58 Sätter oss i bilen för att åka till Gideå Bruk där en grupp från några av kommunens förvaltningar har utvecklingsarbete. Elvy Söderström ska hålla ett litet anförande om vikten av ett One Stop Shop en service som ska ge företagare hjälp i den kommunala hanteringen, till exempel vid tillståndsansökningar.
10.00 Telefonen ringer. Får ett telefonnummer till Rolf Annerberg (Margot Wallströms närmaste man) i Bryssel. Ärendet handlar om tillåtlighetsprövningen för Botniabanan norr om Husum.
10.05 Telefonen ringer. Rolf Annerbergs sekreterare meddelar den tid när han är anträffbar.
10.18 Ringer och söker Mona Sahlin, som är upptagen till klockan 11.00.
10.24 Kör in på parkeringen till Gideå Bruk. Går in och hälsar på dem som driver anläggningen, småpratar lite och går sedan vidare till mötet.
10.40 Kliver in i samlingssalen. Presentationen av deltagarna är i full gång och vi sticker emellan med att presentera oss, det vill säga undertecknad och ytterligare en prao, Alicia Forsberg från årskurs 8 på Själevadskolan.
10.50 Elvy Söderström håller sitt föredrag för de cirka 25 personerna från tekniska kontoret, plan- och miljökontoret, socialtjänsten och näringslivskontoret.
11.15 Föredraget är klart.
11.20 Elvy Söderström går ut och ringer.
11.32 Tillbaka efter samtal med UD om det angelägna ärendet från morgonen.
11.36 Telefonen ringer, Elvy Söderström går ut för att svara.
11.47 Tillbaka efter att ha pratat med Rolf Annerberg.
12.10 Alla bryter för lunch, som intas en trappa ner. Småprat med några av kursdeltagarna under lunchen.
12.48 Lunchen är över och besöket likaså.
12.53 Åter i bilen på väg tillbaka till Örnsköldsvik för ett möte med ekonomichefen Barbro Öqvist. I bilen samtalar vi om Gideå Bruk och kommer in på Brux, som nyligen byggt om.
13.06 Ringer till Brux för att göra upp om ett spontanbesök för att se hur det blivit efter ombyggnaden.
13.23 Parkerar vid Brux. Går in och träffar föreståndaren som tar oss med på rundtur.
13.40 Telefonen ringer. UD lämnar någon form av besked om det angelägna ärendet från morgonen. Det var positivt och Elvy Söderström säger att det är mer hoppfullt nu än i morse.
13.46 Tackar för besöket och vi sätter oss i bilen för att åka till kommunhuset.
13.53 Parkerar, lämnar tillbaka nycklarna och går till mötet med Barbro Öqvist. På vägen stöter Elvy Söderström ihop med Ulla-Britt Sundin, som också är politiskt engagerad.
14.00 Möte med Barbro Öqvist på hennes rum för att gå igenom vad som ska avhandlas på det extra budgetberedningsmöte som ska hållas dagen efter.
14.35 Möte är slut och vi tar hissen upp till fjärde våningen, där Elvy Söderström håller till. Klockan 15.00 är ett nytt möte inbokat.
14.50 Passar på att ringa ett samtal.
15.00 Träffar den student som avtalat tid för att få intervjua Elvy Söderström om Botniabanan.
15.47 Intervjun är klar. Kollar med Karin Forsman om vilka meddelanden och annat som kommit under dagen.
16.10 Lämnar kommunhuset för en promenad ner till näringslivskontoret i Arken och ett sammanträde med Vision 2008.
17.55 Lämnar sammanträdet och går till ett annat avtalat möte, som är dagens sista inbokade träff.
Undertecknad följde inte med på det sista mötet.
Tisdag 23 april
08.00 Elvy Söderström tar en kopp kaffe på sitt rum samtidigt som hon går igenom post, handlingar, meddelandelappar, e-post med mera.
08.05 Ringer ett samtal till Örnsköldsviks Gymnastikklubb, som erbjudit kommunen att medverka i någon del av SM-tävlingar som ska arrangeras i Örnsköldsvik lite längre fram.
08.08 Överlämnar gymnastikklubbens erbjudande till Karin Forsman med direktiv om vad som ska göras. Därefter nya lappar, telefonsamtal, handlingar och e-post.
08.25 Går till ekonomiberedningsmötet. Hejdas på vägen och avtalar om ett möte.
08.30 Ekonomiberedningsmötet börjar och första frågan gäller om mötet godkänner närvaron av två prao. Detta godkännes och dagordningen börjar betas av.
09.30 Paus för kaffe och smörgås.
09.45 Fikapausen slut och mötet återupptas.
11.45 Mötet avslutas och Elvy Söderström sätter sig ett par minuter med Christina Eriksson (v) och pratar om något ärende.
12.20 Kaffe utanför Elvy Söderströms rum och samtidigt genomgång med Lars-Olov Olsson och John Norberg om det som ska tas upp på kommunstyrelsens arbetsutskottsmöte som ska hållas klockan 13.00. (Undertecknad var inte närvarande på mötet mellan 13.30 och 15.30.)
15.30 Mötet avslutat. Elvy Söderström berättar att de även hunnit prata om det ungdomsfullmäktige som ska vara på torsdag (25/4).
15.32 Går in till kommundirektör Jörgen Gidlund för att avhandla något ärende.
15.50 Klar hos Jörgen Gidlund, går in till sig och kollar post- och pappershögen. Får uppgift från Karin Forsman om vilka som ska ringas. Justerar protokoll, skriver under handlingar, ringer samtal och avtalar tid för nya möten. Lars-Olov Olsson kommer in och vill kolla med Elvy Söderström om en idé han hade. Blir ett kortare samtal som rör arbetsmarknadens behov av folk och kompetens i framtiden.
16.25 En person kommer på besök.
16.45 Besöket avslutat. Bara ett telefonsamtal kvar på listan, säger Elvy Söderström. Det är viktigt att få klara av det annars ligger det kvar imorgon och då blir ett nytt till och så rullar det på.
17.45 Telefonen ringer samtidigt som Elvy Söderström och undertecknad samtalar. De andra på avdelningen har slutat.
17.50 Det var Hans Stenberg, riksdagsledamot från Sundsvall, som var på tråden, berättar Elvy Söderström efter det att samtalet avslutats. Hon sätter sig åter i soffan och vi återupptar vårt samtal.
18.30 Jädrar, nu ska vi vara på repskapsmötet, säger Elvy Söderström. Vårt samtal har dragit ut på tiden och vi har inte haft riktig koll på klockan. (Socialdemokratiska partiets representantskapsmöte börjar klockan 18.30 i Arnäsvall.)
18.35 Sätter oss i bilen och åker till Arnäsvall.
18.42 Framme vid möteslokalen. Tar ett par minuters paus innan vi går in till mötet.
18.50 Slår oss ner inne på mötet, som pågår för fullt. Det stora huvudnumret är framtidens äldrevård.
20.00 Elvy begär ordet och gör ett kort tillägg till det sagda.
20.10 Mötet beslutar om fikapaus.
20.20 Mötet återupptas med gruppdiskussioner.
20.40 Gruppdiskussionerna avslutas. Debatten kommer igång.
20.50 Gör ett inlägg i debatten.
21.55 Börjar samla ihop sina saker. Mötet lider mot sitt slut.
22.10 Startar bilen för hemfärd. Berättar lite om veckans fortsatta schema, i morgon tidig uppgång för färd till Sundsvall. Torsdag ungdomsfullmäktige. Fredag Fakiren till Stockholm för träff med partistyrelsen. (Tidigare på dagen berättade sekreteraren Karin Forsman att hon försökte hitta ett flyg tillbaka som skulle passa någorlunda i tid, men det var svårt. I det läget var bokningen på det plan som går 22.55, men Elvy stod på väntelista på 19.45-planet.)
22.20 Släpper av undertecknad utanför ÖA.


KAJ GLÄNNESTRAND

Mer läsning

Annons