Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tusentals strömlösa

/

Tusentals drabbade. ►Bildspel ►Liverapport om läget efter stormen

Annons

Tidigt på fredagsmorgonen rapporterar Eon och Vattenfall att drygt 28 000 kunder är utan ström i olika områden på grund av stormen Ivar. De flestta av de drabbade kunderna bor i Kramfors, Sollefteå och Härnösand. Men Örnsköldsvik har också ett färre antal drabbade kunder.

Hemab, i Härnösand samlar alla sina tillgängliga resurser och har redan påbörjat felsökningen. Stormen har drabbat elnätet på landsbygden hårt och just nu är cirka 3000 av deras kunder utan ström. I Sollefteå kommun håller Sollefteå kommun är Resele och Prästbordets skolor och förskolor stängda i dag.

Uppdatering 12.30: Vid lunchtid är fortfarande 17562 EON-kunder utan el i Västernorrland. Det är fördelat på:

Härnösand552 

Kramfors4551

Sollefteå3181 

Sundsvall6596 

Timrå635 

Ånge230

Örnsköldsvik1817

Avbrottskartan hittar du här [extern länk]

Polisens ledningscentral meddelar också att man har hög belastning på sina telefoner på grund av alla larm och samtal från drabbade.

Polisen rapporterar in ett flertal händelser som orsakats av stormen Ivars framfart i Ångermanland under nattens sena timmar. Ett hustak blåste bort på Korpralsvägen i Härnösand, en elledning blockerade E4 i söderut i Härnösand och på Nybrogatan hade ett träd knäckts rakat mot en fastighet.

Vid 2-tiden hade taket till en företagsfastighet helt och hållet blåst bort. Därefter lugnade stormen ner sig, och Högakustenbron öppnade för trafik igen.

Eon har nu på morgonen omkring 300 personer i arbete med stormen. Tre helikoptrar i besiktnings- och röjningsarbetet deltar.
- Under dagen kommer vi att skaffa oss en bättre bild av hur omfattande skadorna är på elnätet. Detta för att kunna göra rätt prioriteringar, ta fram hållbara prognoser och planera reparationerna av de skadade delarna, säger Eons presschef Mattias Hennius och fortsätter:
- Allt med målet att så fort som möjligt ge samtliga kunder strömmen åter.
De områden som drabbats hårdast är området söder om Sundsvall och Höga kusten. 

Uppdatering 01.50
Närmare 59 000 kunder hos Härjeåns Nät, Eon, Jämtkraft och Fortum var utan ström i Jämtland, Västernorrland, Gävleborg och Västerbotten.

Elbolaget Eon, som har över 30 000 drabbade kunder, arbetar under natten med omkopplingar i näten för att på så sätt se till att några kunder kan få strömmen tillbaka.
Louise Gudmundson på Eons pressjour vågar inte ge någon prognos för när hushållen kan ha ström igen.
– Totalt har vi 300 medarbetare som antingen jobbar just nu eller ska gå ut i morgon, säger hon till TT.

Förutom strömavbrotten tycks Ivars framfart i Ångermanland ha gått relativt lindrigt. Inga personskador har rapporterats under kvällen och räddningstjänsterna har inte behövt gå på knäna.

- Det har varit förhållandevis lugnt, berättar Mikael Lundberg, insatsledare på Räddningstjänsten Höga Kusten-Ådalen, vid 01.30-tiden.

- Vi har haft några larm som gällt nedfallna träd och bortblåsta tak men väntar mer på morgonen när folk börjar vakna upp. 

I Örnsköldsvik har det varit ännu lugnare.

- Vi har inte haft en utryckning, berättar Mats Renning, chef i beredskap.

Deltidsstationerna har varit bemannade under hela kvällen.

Uppdatering 01.00

Ovädret Ivar slog till mot mellersta Norrland.
Tak blåste sönder, vägar stängdes och tiotusentals hushåll blev strömlösa.
Tidigt på torsdagskvällen var det stormen Ivars tur att dra in över Jämtland tidigt på kvällen.
– Det blåser väldigt kraftigt och det faller många träd, sade Per-Olov Wikberg som var i Åre, till TT.
Delar av centrala Östersund spärrades av för att hindra människor från att skadas. Räddningstjänsten beslutade att en restaurang i centrala Östersund skulle evakueras eftersom taket till fastigheten hade skadats.
Tiotusentals strömlösa
Minst tre tak blåste av i Östersund och två tak i Åre blev skadade när Ivar tog i.
– Det har även fallit träd över bilar och hus, men vi har inte fått några rapporter om personskador, säger Bengt Stadin, stabschef vid polisen i Jämtland.
Sent på kvällen redovisade elbolagen Härjeån, Fortum, Jämtkraft och Eon sammanlagt 40 00–45 000 strömlösa abonnenter i Jämtland, Västernorrland och Gävleborg.
Tågtrafiken i områden stängdes av från tidig kväll på torsdagen och väntas återupptas tidigt på fredagsmorgonen.
Vid 23-tiden stängdes Höga kusten-bron av för trafik. Enligt polisen kan den öppnas först kring fem-tiden på morgonen.
26 vägar stängda
Vissa sträckor av 26 vägar i de tre länen stängdes av för trafik på grund av nedfallna träd eller hårda vindar. En av sträckorna är E45 nordväst om Bollnäs.
Den starkaste vindstyrkan som SMHI uppmätte på kvällen var 46 meter i sekunden, i Blåhammaren i Jämtlandsfjällen.
I Västernorrland och där SMHI gått ut med klass 2-varningar, Västerbotten och Gävleborg, väntas stormen tillta ytterligare kring midnatt.
SMHI uppger ändå att ovädret ganska snabbt drar förbi.
– Det kraftigaste vindbandet kommer in över Västernorrlandskusten vid midnatt och strax därefter. Sedan börjar det avta ganska snabbt när det lämnar Sverige, säger Emil Björck, meteorolog vid SMHI. (TT)

Uppdatering 23.00

Stormen Ivar väntas nå sin kulmen kring midnatt, berättar Emil Björck, SMHI.

- Det finns mer att ta av och den kommer att öka över Västernorrland och Västerbotten fram titt midnatt, sedan avtar vindarna snabbt. Vid norska kusten och Jämtland har det lugnat ner sig och i morgon bitti blir det bara friska vindar.

- Själva lågtrycket har sitt centrum någonstans mellan Umeå och Skellefteå medan det blåser som mest i Västernorrland. 

Vid 20-tiden på torsdagen började Sollefteåbor märka av stormen Ivars ankomst och någon timme senare ökade vindarna raskt i Härnösand. 

SMHI har utfärdat en klass 3-varning för Västernorrland – och varnar för vindar upp till 30 meter per sekund på torsdagskvällen. Därmed når vindarna inte upp till orkanstyrka som man tidigare varnade för. 

En storm som Metorologisk institutt i Norge har gett namnet Ivar.

– Det är ett djupt lågtryck som drar in från väster under torsdagen och tilltar senare under kvällen. Det är risk för stormbyar på 25 meter per sekunder, och sent på kvällen över 30 meter per sekund, säger Lisa Frost, meteorolog på SMHI.

- Det är risk för att vi når upp i stormbyar, på gränsen till orkanbyar i hela Ångermanland. Området rör sig ganska snabbt, har sin pik på torsdagskvällen men avtar redan under natten och fredagsmorgonen, säger Marcus Sjöstedt, meteorolog vid SMHI.

Allmänheten rekommenderas hålla sig inomhus. 
- Med tanke på vindbyarna så kan det bli rätt stökigt och en hel del kringflygande föremål. Om man absolut ska ge sig ut, så gäller det att ta det försiktigt. Det kan också bli en del problem för trafiken.

En klass 3-varning betyder på väderspråk: "Mycket extremt väder väntas och kan innebära stor fara för allmänheten med mycket stora störningar i viktiga samhällsfunktioner. Allmänheten uppmanas att följa upp ny information på Internet, radio eller TV."

– Det handlar om nedfallna träd, lösa föremål och att elnätet kan drabbas av avbrott. Öppna platser och vägar som ligger öppna för vinden berörs ju så klart, säger Lisa Frost.

Det är direkt farligt att vistas utomhus under kvällen i Ångermanland. SMHI räknar med omfattande skador på skog och byggnader med mycket stora störningar i trafik och elförsörjning.

För Ångermanland innebär det också så klart att trafiken på Högakustenbron kan påverkas.Till helgen förväntas det återigen bli minusgrader, efter de senaste dagarnas mildväder.

Se också: SMHI:s varningskarta [extern länk]

Mer läsning

Annons