Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tusentals besökare från hela världen

/
  • Jan-Olov Häggström (S) och nämnden ska avgöra framtiden för Mångkulturellt centrum.

Nu kommer positiva signaler kring Mångkulturellt centrum.

– Viljeriktningen är tydlig, säger Jan-Olov Häggström (S).

Annons

Örnsköldsvik kommun håller på att utvärdera Mångkulturellt centrum. Försöksprojektet har rullat i drygt ett år och nu kommer positiva signaler kring verksamheten.

Över 2 000 besökare från 13 olika nationaliteter har tagit del av mötesplatsens utbud. Verksamheten har med andra ord snabbt blivit en av de mer populära kommunala mötesplatserna för nya Örnsköldsviksbor.

Under året har en rad olika aktiviteter genomförts. Det har varit föreläsningar och aktiviteter arrangerade av föreningar.

Mångkulturellt centrum har även haft höga pedagogiska ambitioner att bidra till att sprida kunskap om hur det svenska samhället fungerar. Därför har det även funnits resurser i form av läxhjälp och allmän rådgivning.

Mångkulturellt centrum har varit välfärdsförvaltningens stora satsning i ett politiskt prioriterat område som fått stå tillbaka tidigare. Det har talats om en sådan verksamhet i flera år utan att kommunen kommit till skott.

Initiativ till satsningen har tagits med bred politiskt enighet mellan Socialdemokraterna och Alliansen.

– Vi har sagt att hela kommunen framöver måste vara med och bidra, om det här ska bli lyckat, säger Jan-Olov Häggström (S), ordförande, humanistiska nämnden.

Nu händer mycket saker på integrationsområdet och kommunen håller på att ta fram ett integrationspolitiskt program.

– Viljeriktningen är tydlig, men frågan om en fortsättning ska nu diskuteras i nämnden. Vi skulle ju inte ha genomfört projektet om det var så att vi inte ville ha den här typen av verksamhet. Sedan finns ju en rad utmaningar om verksamheten ska permanentas, säger Häggström.

Framför allt måste kommunen antingen bygga om eller hitta nya handikappanpassade lokaler. För tillfället håller verksamheten till i en källarlokal inne på gården på Storgatan, mellan Torget och Hamnparken.

Mer läsning

Annons