Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tufft för hemtjänsten – två vårdare extrainkallades för att ta hand om tvätt åt brukare

Problem med en mobiltelefon ställde till det för hemtjänsten i Gullänget. Till slut krävdes fyra vårdare – två som extrainkallades – för att ta hand om tvätten åt en brukare.

Annons

Den något kuriösa händelsen skedde en dag i juni. En vårdare lade, enligt schemat, in tvätten i tvättmaskinen åt en brukare på morgonen.

Den vårdare som sedan skulle ta ut tvätten ur maskinen och hänga upp den på tork hade mackel med sin telefon och noterade inte att hen hade det uppdraget.

En tredje vårdare som skulle ha tagit ned tvätten, vikt den och lagt den på sin plats, kom senare och noterade att tvätten i fråga fortfarande låg kvar blöt i maskinen.

Då hade tvättiden börjat lida mot sitt slut, så vårdaren bad om en halvtimme extra för att tvätten skulle hinna torka, vilket också beviljades.

Eftersom tiden var knapp kallade vårdaren i fråga in två kollegor för att få hjälp. Och tillsammans fick de till slut in den rena tvätten på därför avsedd plats hos brukaren.

Vårdarna tvingades begära en halvtimme extra tvättid för att hinna torka, vika och lägga in tvätten på plats.

Allt enligt en lex Sarah-utredning som gjorts av kommunen. I utredningen konstateras att "den enskilde utsatts för en påtaglig risk för missförhållande" på grund av problemet med vårdarens telefon.

Vilket å andra sidan motsägs av det som avslutningsvis sägs i utredningen:

"Årendet bedöms inte vara ett allvarligt missförhållande eller en påtaglig risk för missförhållande." Därför anmäls inte ärendet till Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

Till kommunen har för övrigt också inkommit ett klagomål, som går att lämna på kommunens hemsida. Eftersom den, liksom lex Sarah-utredningen, är sekretessbelagd, går det inte att fastslå att den gäller tvätthistorien, men detaljerna tyder på det.

I klagomålet står:

"För många olika personal, käns otryggt. Exempelvis fyra olika vårdpersonal från hemtjänsten för att utföra insatsen tvätt vid ett och samma tillfälle, en person startade maskinen, en ny hängde tvätten, en vek tvätten och en sista la in i skåp."

Fyra vårdare – varav två extrainkallades – krävdes för att få ordning på en brukares tvätt.

Läs också:

PRO:s ordförande besöker Ångermanland: "Det värsta för många äldre är att bli ensamma"

Statliga miljoner ska stärka äldreomsorgen i Ö-vik

Mer läsning