Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tuff start för skidbackarna

/
  • Tommy Nordlund gör allt vad han kan för att få ordning på underlaget i Bjästabacken. Med lite flyt kan premiären gå av stapeln i dag.
  • Barnbacken i Ås är öppen dagtid från klockan 10 till 16.

Åsbacken har öppnat barnliften – men i Skule och Bjästa är det fortsatt stängt.
– Det skär i hjärtat att inte kunna ha öppet. Och jag tycker särskilt synd om hemvändarna, säger Tommy Nordlund, som sköter Bjästabacken.

Annons

Utförsåkarnas vinterlov har börjat i moll, åtminstone för de som stannat kvar eller kommit hem till Örnsköldsvik. Tommy Nordlund har preparerat Bjästabacken sedan 1973 och han har knappt varit med om något liknande.

– Man har sett mycket under sina 40 år, men det här? Jag tror aldrig att jag upplevt en så regning julafton. Premiäråken var tänkt till juldagen men det var bara att sälla in, säger han.

Läget var oförändrat under annandagen, men desto gladare miner var det vid samma tidpunkt i fjol. Då var Bjästabacken öppen såväl dag- som kvällstid.

– Då hade vi 800 besökare under ett dygn men nu grinar vädret en i ansiktet. Temperaturen ligger hela tiden ett par grader fel, säger Nordlund som samtidigt är försiktigt förhoppningsfull:

– Blir det uppehåll ett par dagar och luften blir lite torrare så går det fort. Vi ska snart köra snökanonerna igen och med lite flyt går det att åka redan i morgon (läs i dag), säger han.

På Skuleberget är inte heller utförsåkningen i gång men i Ås har barnliften öppnat. Men än så länge är det folktomt i backen.

– Det har väl varit cirka femton åkare per dag. Att det varit så få kan bero på att det var glashalt i backen på juldagen men nu är underlaget nypistat och bra, säger Linus Sjödin som är liftansvarig.

Åsbacken är öppet 10 till 16 och på bjastabacken.se och skuleberget.com kan man se när de andra öppnar.

Mer läsning

Annons