Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tryggt födas i länet

ÖRNSKÖLDSVIK. Det är tryggt att födas i Västernorrland. En utredning visar att länet tillsammans med Jämtland och Halland ligger lägst i landet när det gäller spädbarnsdödlighet.

Annons

Det är svårt att peka på någon speciell anledning till detta. Men visst gör det sitt till att vi har en bra förlossningsvård och duktig personal, säger Britt-Marie Sjölund chef på BB-avdelning vid Örnsköldsviks sjukhus.

VÄSTERNORRLAND TREA
Sverige har faktiskt den lägsta spädbarnsdödligheten i världen. Jämfört med början på 50-talet då 19,6 procent barn per 1 000 avled under det första levnadsåret är motsvarande siffra under perioden 1996-2000 bara 3,6 procent.
Bakom de senaste siffrorna står SCB, Statistiska centralbyrån, som mätt antalet avlidna barn inom landets olika landsting och regioner. För att minska slumpmässiga variationer avser mätningarna en femårsperiod, mellan 1996 och 2000.
Undersökningen visar också att Västernorrland tillhör de tre bästa länen med bara 2,9 avlidna barn under det första levnadsåret per 1 000 födda. Bara Jämtland och Halland kan redovisa bättre siffror. Båda har 2,4 procents spädbarnsdödlighet. Gotland ligger sämst till med 5,8 procent. Men ö-länet har samtidigt också den lägsta medellivslängden i landet för både män och kvinnor.
Det kan finnas många förklaringar till att Västernorrland ligger så bra till. Förlossningsvården är bra men viss betydelse har också mödrahälsovården. De allra flesta av de blivande mödrarna följer våra riktlinjer, säger Britt-Marie Sjölund.

HÄNDER SÄLLAN
Hon tror också att den trygghet som finns för familjer i länet kan ha en positiv effekt liksom att rökning och missbruk inte är så vanligt här bland gravida kvinnor som det kan vara i storstäderna.
Att barn dör tidigt är det värsta som kan hända föräldrar och andra anhöriga.
Tack och lov händer det ytterst sällan. Och då känns det jobbigt även för sjukhuspersonalen. Många gånger hittar vi heller ingen orsak till varför ett barn dör.
Att just Gotland ligger dåligt till kan ha att göra med den arbetsstruktur som finns på ön.
Gotland har många servicejobb under sommaren och många har svårt att få jobb under vintern. Detta kan ha medfört att rökning och i viss mån missbruk blivit ett stort problem, säger Douglas Skalin, utredningschef på Landstingsförbundet till TT.
Som helhet visar dock SCB:s uppgifter att det inte är säkrare att födas på ett stort sjukhus jämfört med ett litet.
Det finns alternativ till storstadsmodellerna som fungerar väl så bra, konstaterar Douglas Skalin.


KJELL E HÄGGLUND

Mer läsning

Annons