Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tripp till Vasa över Kvarken

/

Bussen gungar genom sommarlandskapet ur radion vrålar Chuck Berry Come on, Come on!

Annons

Är det ett antal studenter som gillar 50-tal som sitter i Abramssons Buss till teminalen i Holmsund? Nej tvärtom det är 25-talet PRO-reseplanerare som är ute på check resa. De kommer från Höga kusten i söder till Umeå i norr. De tuggar tuggummi och stampar takten. De är laddade till tänderna. Detta är försommarens första båttur till Vasa.

När de sista takterna av Rock around the clock tonar ut ur högtalarna kör Fredrik från Abramssons buss smidigt upp framför terminalen. Lage Dahlqvist, reseledare hoppar elegant ur bussen, hämtar boardingkorten, sedan är det dags för entré på MS Wasaline! Spännande!

Kryssningsvärdinnan Matilda tar emot oss VIP-gäster. Båten har blivit uppfräschad. Hon är visserligen en old lady, men renoverad, restaurangen superfin. Skärgårdsbuffen gav mersmak.

I shopen exklusiva saker från Finland exempelvis Mumin motivet, barnkläder från Lundbergs, smycken, schalar och så vidare. Alkohol finns att köpa men till landpriser. Baren helrenoverad, bardisk flyttad till vägg och en panorama utsikt för alla när MS Vasaline stävar fram i maklig takt, klarblå himmel och lugnt resväder. På hemvägen nyttjade vi sjöpriserna i baren och njöt av trubadursång.

Efter 4,5 timmar var vi i Vasa! Strålande solsken och syrener i varje park. Vasa-regionen, Finlands bästa region som de säger i reklambroschyren och Visit Vaasas representant Erkki Lakka möter upp. Bussen styrde mot Unescos natur arv Kvarkens skärgård där landhöjningen är 0,8 cm per år vilket betyder cirka 150 fotbollsplaner mer mark varje år. Replotbron 1400 m lång, är Finlands längsta bro och betjänar 2000 skärgårdsbor dagligen.

Bussen vände åter till stans centrum, där väntade saluhallen, uppfräschad och en enormt god rökt skinka, som de flesta föll för att köpa. Timmarna gick fort i Vasa. När vi satte oss i bussen, spred sig en oro bland många i bussen, kommer vi kunna se matchen Sverige-Irland på båten?

Detta fixade båtens värdinnor i konferensrummet och lugnet spred sig innan spänningen höjdes totalt under matchen, 1-1, det får duga. Resan hem gick under muntra skratt när vi njöt i alla carte-restaurangen av fisk eller kött, kryddad med många historier! Bussfärden hem underhölls vi av en gammal revy räv Erik Törnkvist, men på CD förstås!

Den här resan satsar vi på!

Katarina Wiklund

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Mer läsning

Annons