Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trettio jobb i farozonen

Kvaerner Chemetics AB i Örnsköldsvik går till försäljning. Åtminstone delar av företaget.
Sammanlagt ett 30-tal tjänster berörs när två av tre avdelningar säljs ut efter sommaren.

Annons

De norska ägarna i Kvaerner-koncernen har beslutat att delar av Chemetics som finns i Örnsköldsvik ska gå till försäljning. Det är MOPS-avdelningen som bland annat sysslar med fabriksinformationssystem, och avdelningen som exempelvis arbetar med luftreningssystem, VOC-teknik, som letar nya ägare.
Någon köpare finns inte ännu men företagets vd Mats Nytorp är inte det minsta orolig.
Marknaden är oerhört stor och tidigare har vi fått indikationer på att intressenter finns.
Processteknik blir kvar
De berörda avdelningarna ingår i den så kallade Pulp & Paper-sektionen tillsammans med Processteknik. Den sista påverkas dock inte av försäljningen.
Våra norska ägare vill förenkla produktionslinjen inom Chemetics och då är MOPS och VOC de avdelningar som har minst samhörighet med företagets övriga program, förklarar Mats Nytorp.
Kvaernerkoncernen genomgick i vintras ett ägarbyte och fram till dess hade Pulp & Paper varit till salu i två år. De nya ägarna ville fortsätta sin satsning på området, men upptäckte i sin genomgång av verksamheten att begränsningar inom företaget borde göras.
Försäljningen av MOPS- och VOC-avdelningen är därför ett steg i det åtgärdsprogram som ägarna nu lagt fram.
Vd:n Mats Nytorp förklarar att det inte är på grund av bristande lönsamhet som verksamheterna går till försäljning, men medger samtidigt att om avdelningarna hade gått med stor vinst hade man troligtvis inte sålt.
Hur går det med de anställda?
Visst finns det en viss oro bland våra medarbetare men så blir det alltid. Det är lite väl tidigt att börja spekulera i det nu, förklarar Nytorp.
Finns det en risk att arbetstillfällen försvinner?
Risken finns ju alltid.
Personalen fick för två veckor sedan veta om försäljningsplanerna när Pulp & Papers chef Athol Trickett gästade Kvaerner Chemetics. Trickett förklarade för såväl personal som fackliga företrädare om koncernens intentioner att släppa vissa områden.
Förhandlar med facket
Någon köpare finns alltså inte i dagsläget. Förhandlingar med facket pågår där omständigheterna kring den stundande försäljningen ska diskuteras. Formellt är det än så länge bara ett förslag. Mats Nytorp är dock lugn och menar att en köpare kommer att finnas tids nog.
Under sommaren ligger vi ganska lågt men vi beräknas komma i gång med försäljningen i augusti. Det är en bred marknad med många aktörer så jag är nästan hundraprocentigt säker på att detta kommer att lösa sig.
När väl en köpare hittats kommer det sedan gå undan. Är det tänkt.
Målsättningen är att få det sålt så snabbt som möjligt. Mer än tre månader får det absolut inte ta.

Jimmie Näslund

REDAKTIONEN

Mer läsning

Annons