Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tredje gången gillt för bastusatsning?

Det sprack på Genesön och det sprack i Mellanbalesviken. Ska Fjälludden i Bäckfjärden bli tredje gången gillt för skärgårdsprojektets bastu- och stugplaner?

Annons

EU-projektet En skärgård i världsklass har tidigare resulterat i fina anläggningar på Vågön samt Högholmen söder om Strängöarna. Här finns bastu, raststuga och brygga tillgängliga för alla – som har båt, vill säga.

Kommunen har länge haft ambitionen att bygga en liknande anläggning även på fastlandet. Men det har varit svårt att hitta en bra plats.

Läs mer: Skärgården utvecklas

Läs mer: Här är nästa satsning

Ursprungsplanen var att bygga i Väster-Genesviken men det sprack på en arrendefråga. I stället fokuserade man på Mellanbalesviken, på andra sidan Bäckfjärden. Här såg kommunen också stora möjligheter att få fler vandrare på Högakustenleden som passerar viken.

Men:

– Eftersom Mellanbalesviken ligger i ett naturreservat stöp det, man får inte bygga fasta anläggningar där, säger Cecilia Lideskog, projektledare.

Kommunen hade sökt dispens för att få bygga i reservatet men fick under hösten avslag. Planerna lever dock vidare.

– Vi för nu en dialog med markägare om att använda Fjälludden längre in i Bäckfjärden men än är inget klart, säger Lideskog.

Fjälludden vetter mot nordost – fin kvällssol - och är ett populärt fikaställe med sandstrand och vindskydd. Udden är tillgänglig via en skogsbilväg från Genesön.

Läs mer: Ja till fördjupning av hamninloppet

Läs mer: Servicehuset fördyras

Mer läsning

Annons