Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tredje åtalet på två år

ÖRNSKÖLDSVIK. Två gånger har han dömts för våld och dödshot mot den kvinna som är mamma till deras gemensamma dotter. Och historien upprepade sig en tredje gång. Trots besökförbud har han tidvis bott tillsammans med kvinnan. Och använt våld och hot.
– Jag är livrädd för honom. Men älskar honom. Men jag kan inte förklara vad det är för kärlek, berättade kvinnan i går inför tingsrätten.

Annons

m. Och kärlek uppstod. En hatkärlek som aldrig tycks ta slut. Trots allt vad som hänt.
För två år sedan dömdes 23-åringen för misshandel och olaga hot riktat mot sambon. Den 2 januari förra året blev han dömd för grov kvinnofridskränkning.

STEG UPP OCH GICK UT
I går var det dags igen för kvinnan att inför rätten berätta om vad hon blivit utsatt för.
Men förhöret hade inte kommit långt förrän kvinnan steg upp och gick ut. Detta sedan hon talat om vad hon tyckte. Att mannen aldrig fick något riktigt straff och att det var meningslöst att sitta där och än en gång svara på närgångna frågor. Efter en paus var hon dock tillbaka.
Det var den 31 december helvetet startade. 23-åringen hade permis från ett behandlingshem och kom på besök.
Själv minns hon inget av vad som hände. Det har hon förträngt förklarade hon.
Därför tvingades åklagaren åberopa de förhör som hållits med henne.
Jag minns inte hur. Bara att han gjorde mig illa. Han har hela tiden velat ha kontroll över mig. Och när han hörde att jag skulle gå ut med kompisar på kvällen sa han i telefon att han skulle komma, berättade den unga kvinnan.
Tidigare har hon berättat för polis att han knuffat eller dunkat henne mot en vägg eller dörr så att huvudet slog emot. Slängt henne på sängen och sparkat på hennes ben. Och hotat att döda henne.
Under rättegången radades upp flera sådana händelser där kvinnan ska ha blivit hotad till livet, slagen och sparkad.
Alltsammans tog en ände den 5 juni i år då 23-åringen bankande på dörren med en hammare.
Sedan han blivit insläppt sa han till den lilla dottern att Nu ska jag och mamma hoppa från balkongen. Även då uttalades hot om att mamman och dottern, som hon hade i handen, skulle dö.

HOPPAS HAN FÅR HJÄLP
Jag hatar hans svartsjuka men hoppas att vi kan bli en familj bara han får hjälp, förklarade kvinnan.
Trots att 23-åringen hade besöksförbud har han varit på besök. I våras bodde han till och med under en månad hos henne.
När det var försvarsadvokatens tur att ställa frågor talade hon om att han inte skulle få några svar. Men tillät sig själv dock att säga en del om förhållandet innan advokaten bara kunde konstatera att hon inte vill medverka.
Innan kvinnan lämnade rättssalen uttryckte hon dock önskemål om att få prata med 23-åringen, eftersom han skulle ha tagit hennes pengar. Men fick till svar att han inte ville prata.
Han ska ha ett skott i pannan, sa hon och lämnade rättegången.
23-åringen erkände det mesta av de påstådda brotten. Dock inte allt.

STÄNGDA DÖRRAR
Försvaret begärde att förhöret med honom skulle hållas bakom stängda dörrar, av medicinska skäl. Det gick rätten med på.
Redan inledningsvis hade dock 23-åringen erkänt de flesta faktiska omständigheterna kring övriga åtalspunkter. Det handlade om allt från snatterier till olovliga körningar och bilstölder.
Det faktum att 30 åtalspunkter fanns med på dagordningen gjorde att förhandlingarna pågick tio och en halv timme.
Innan dagen var slut yrkade åklagaren på ett längre fängelsestraff. Minimistraffet bara för grov kvinnofridskränkning är sex månader.

KVAR I HÄKTET
Försvarsadvokaten tyckte dock inte att brotten kunde rubriceras som detta utan att de skulle betraktas som separata brott. Han bestred också skadeståndsanspråket på 30 000 kronor eftersom kvinnan själv medverkat i det våld som förekommit.
Tingsrätten, som meddelar sin dom den 10 juli, beslutade att 23-åringen skulle kvarstanna i häktet.

KJELL E HÄGGLUND

Mer läsning

Annons