Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tre kommunala miljoner kastade i sjön i Gullvik – kajen används inte

Kommunen satsade nära tre miljoner kronor på en stor och fin kaj i Gullvik. Än så länge är det pengar kastade i sjön – kajen används inte.

Annons

Ett önskemål om en ny kaj/brygga vid Gullviks havsbad har funnits länge. Av någon anledning glömdes den bort i det omskrivna 100-miljonersprojektet En skärgård i världsklass.

Kommunen beslutade ändå till slut att satsa pengar på en kaj. Kostnaden beräknades till 900 000 kronor men steg till 2,7 miljoner plus ett årligt underhåll på över en kvarts miljon.

Kajen invigdes i juni förra året – och har sedan dess i princip inte används.

Den är nämligen dimensionerad för större båtar och vanliga fritidsbåtar gör sig icke besvär, kajen ligger alldeles för långt ovanför vattnet.

Den är i första hand tänkt för tur- och charterbåtar.

Kajen i Gullvik är oanvändbar för fritidsbåtar – och någon turbåt som utnyttjar den finns för närvarande inte.

Problemet är att det sedan några år inte finns någon linjetrafik från Örnsköldsviks centrum ut i skärgården.

Detta har två vägföreningar i Gullvikområdet reagerat på. Storsands vägsamfällighet och Tallstigens vägförening säger i en skrivels till kommunen:

"Om piren inte ska bli till ett åtlöje och en snackis som en mycket dålig investering på ett antal miljoner måste kommunen reagera."

Föreningarna föreslår att piren/kajen kompletteras med flytbryggor och bommar för fritidsbåtar, och att kommunen tecknar avtal om någon form av skärgårdstrafik – en turbåt som likt gamla Express lägger till vid olika bryggor i skärgården, bland annat Gullvik då.

Vad gäller turbåten ska nog inte föreningarna hoppas på för mycket den här sommarsäsongen i alla fall.

– Vi hoppas att någon ska komma men i dagsläget fins det ingen turbåt. Och det gäller att få ekonomi på trafiken,

säger Patrik Karlin på kommunens kultur- och fritidsavdelning.

Och det, att få ekonomi, är inte lätt. För att inte säga omöjligt.

– Nej, det går inte få det att gå runt. Vi har försökt, men det gick inte, säger entreprenören Mikael Danielsson och fortsätter:

– Ska kommunen få till turtrafik i skärgården tror jag att den måste göra som i Luleå, där kommunen gjort en upphandling och ger en ekonomisk garanti till den som driver trafiken.

Något liknande är dock, såvitt bekant, inte aktuellt i dagsläget i Örnsköldsvik.

Gert Olsén, som driver campingen i Gullvik, är dock nöjd med den nya kajen:

– Jag är väldigt glad att den kom till. Nu finns i alla fall möjlighet för skärgårdstrafik.

Det är också troligt att fritidsbåtar ändå kommer att få möjlighet att lägga till i Gullvik i sommar för att bada, köpa glass, eller vad det nu kan vara.

– Vi har en flytbrygga och vi ska ha ett möte nästa vecka för att se om den nya detaljplanen tillåter att vi lägger ut den. Men det står ingenting i planen om att vi inte får göra det. Jag tror vi får ett positivt svar, säger Patrik Karlin.

Mer läsning