Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tre år utan dom för läkaren Fikru Maru: "Det jag varit mest rädd för har inträffat"

På Hudiksvalls sjukhus finns det en hjärtläkare som inte varit på sitt jobb på tre år. Läkaren, som tidigare jobbat på Örnsköldsviks sjukhus, heter Fikru Maru och anledningen är att han sitter fängslad utan rättegång i ökända Kality-fängelset i Etiopien. Det finns inga tecken på att han inom den närmaste tiden kommer att få sin sak prövad i domstol.

Annons

Läs också: Dom mot läkaren Fikru Maru uteblev – igen

– Vad jag var mest rädd för har inträffat. Det har blivit vardag att pappa sitter i det där hemska fängelset, säger dottern Emy Maru.

Läs mer: Kritik mot hanteringen av Fikru Maru: "farsartad process"

Fikru Maru har hunnit fylla 65 år under sin tid i fångeskap utan dom i Etiopien.

Läs mer: Hon vill befria sin pappa – fängslad i två år

Den tolfte maj är det på dagen tre år sedan Fikru Maru greps som en av 65 misstänkta i en korruptionshärva i Etiopien. Huvudmisstänkt i målet är förre tullministern i en anti-korruptionskampanj som delvis finansierats av svenska biståndspengar.

Svenska Swedfund gick in som finansiär när Fikru Maru startade Addis Cardiac Hospital, en läkarklinik i Addis Abeba för tio år sedan. Han har själv periodvis tjänstgjort på kliniken tillsammans med kollegor från Sverige och lokal personal. Rättsprocessen mot Fikru Maru handlar om införsel av fyra resväskor med sjukvårdsmaterial och misstänkta oegentligheter kring tullavgifter som resulterade i ett ingripande från dåvarande tullministern.

Läs mer: Sverige kan inte lägga sig i andra länders rättsprocesser

Den läkarstuderande dottern Emy Maru flyttade till Hudiksvall för att göra sin allmäntjänstgöring på samma sjukhus där hennes pappa har en halvtidstjänst. Tiden som pappan suttit fängslad har varit påfrestande för familjen och Emy Maru har återvänt till uppväxtens Stockholm för att komma närmare familjen.

Emy Maru tjänstgör som läkare på Karolinska, Huddinge sjukhus.

Läs också: Regionen skickar brev för att stötta Fikru Maru

Vi möter henne en vanlig onsdag på Huddinge sjukhus där hon gör sin specialistutbildning till akutläkare. Akutsjukvård är en inriktning inom sjukvården som hon trivs med eftersom den också ger insyn i andra specialiteter.

Många av oss är bekymrade över att dr.Fikru inte kan fortsätt sitt värv i Sverige och i Etiopien. Har ni någon idé omhur denna situation kan hanteras om fallet kommer att fortsätta att fördröjasytterligare någon tid? Aktionsgruppen för Fikru Marus rättvisa

– Efter det att pappa fängslades var jag besviken på de svenska myndigheternas insats. Nu inser jag att Sverige inte har mer inflytande och pondus gentemot biståndsländer som Etiopien, säger Emy Maru.

Nu inser jag att Sverige inte har mer inflytande och pondus gentemot biståndsländer som Etiopien, säger Emy Maru.

Fikru Maru kom till Sverige 1975 som flykting efter att dåvarande diktatorn Mengistu störtats. Fikru Maru hade varit stridsflygare i hemlandet men utbildade sig till läkare i Sverige med inriktning på hjärtkirurgi. Han blev framstående inom området och har haft uppdrag att bygga upp hjärtverksamheten på sjukhusen i bland annat Örnsköldsvik och Hudiksvall.

Han är fortfarande anställd på halvtid vid Hudiksvalls sjukhus även om han på heltid delar ett nittiobäddars fängelserum med 120 medfångar i Kality-fängelset.

– Pappa berättar aldrig om några svårigheter, men ibland får vi via hans medfångar höra talas om händelser som inte är så bra, säger Emy Maru.

Inför treårsdagen av gripandet har Emy Maru svårt att beskriva någonting som positivt i den pågående processen. Fikru Maru har inte varit kallad till domstolen sedan i höstas.

Nu finns det ett datum, den 20 juni, då domstolen utlovat något slags ställningstagande. Familjen hoppas att det kan bli ett frikännande beslut. Men en fällande dom skulle också vara ett steg i rätt riktning menar Emy Maru, för då finns det åtminstone en dom att överklaga.

Det tredje alternativet är vad domstolen gjort vid flera tillfällen; sagt att den behöver mer tid för att ta ställning i åtalet.

– Vi tar det bara en dag i taget. Till slut finner man något slags acceptans i situationen trots att man vet att det är helt fel och ofattbart att det ska ha gått så här lång tid som pappa suttit fängslad utan rättegång, säger Emy Maru.

Mer läsning