Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Transpersons vardag i fokus

/

"Vad är du, tjej eller kille?" Den frågan får Christina Kieri från Umeå höra ofta.
I samband med Regnbågsveckan höll hon i går en föreläsning om villkoren för transpersoner i dag.

Annons

Att vara transperson handlar om vilket kön man identifierar sig med, sedan kan man ha olika sexuell läggning.

Genom filmer och reklam, bland annat, sprids fördomar och missuppfattningar om transpersoner.

– En av de vanligaste kommentarerna jag får är "så du är bög alltså". Jag kan ta den långa förklaringen, eller så säger jag "nej, jag är lesbisk". Att ge svar som är halvroligt och får dem att tänka är bättre än att låta sig provoceras, säger Christina Kieri och fortsätter:

– En annan fördom är att bara för att man är transsexuell så är det bara sex som gäller. Kanske är man mer intresserad av vad som finns i huvudet än mellan benen ...

– Transpersoner kan uppfatta sig som man, som kvinna, som både och eller som inte tillhörande något kön, och det kan variera över tiden.

"När valde du att bli trans?" är också en vanlig fråga.

– Det är inget val. Jag har känt det sedan jag var fyra, fem år gammal men jag visste inte vad det var. När jag var tonåring fanns inte Internet och jag trodde jag var helt ensam att känna mig så här. Det enda valet vi gör är att vi uttrycker vår könsidentitet.

Med humor försöker hon svara på påträngande frågor, från främst män.

– "Är du opererad?". Ibland kan det vara första frågan, det känns påtvingat. Hurså, är du omskuren? kan jag svara.

Genom föreläsningen får man insikt i att det är tufft att leva som transperson. Självmordsfrekvensen är väldigt hög. Verbala hot, övergrepp, våld och näthat finns där.

– Det är som att "Du har valt att leva så här, då får du acceptera att ta lite skit." Men det är inte okej att trakassera och diskriminera. Jag var dörädd för många år sedan men nu är jag trygg i mig själv.

Sedan berättar hon om den långa vägen för att kunna göra en könskorrigering; remiss, utredning inom psykiatrin, diagnos och förberedande behandling. Och kravet att leva med sin könsidentitet i ett helt år innan operation.

Och glädjen över att lagen om tvångssterilisering togs bort i år. Mellan 40 och 60 transsexuella personer om året ansöker om att göra en utredning, nästan dubbelt så många män som kvinnor. Men långt i från alla opererar sig.

– Du har rätt att vara som du är, avslutar Christina Kieri.

Mer läsning

Annons