Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trång Arken byggs ut för 80 miljoner

ÖRNSKÖLDSVIK. Arken är för trång. Varenda kvadratmeter är uthyrd och lokaler i reserv för en större etablering saknas.
Det är anledningen till att före detta Teliahuset just nu byggs ut med 4 300 kvadratmeter kontorsytor för 80 miljoner kronor. Det ger arbetsplatser för 300 personer.

Annons

Många flanörer har sett att byggkranar, som kännetecknar städer och platser i utveckling, finns på plats. Den allmänna uppfattningen tycks vara att det är Universitetshuset, före detta Teliahuset, som byggs ut för Umeå universitets räkning.
Så är det inte alls, säger Arkens vd Kurt L Forsgren. Det är enklast att säga att det är Arken som byggs ut därför att lokaler saknas. En av våningarna får extra stor takhöjd för att kunna anpassas till undervisningslokaler om behov uppstår. Det primära är emellertid att bygga nya kontorslokaler. I dag saknas lokaler för företag som vill ha till exempel tusen kvadratmeter.
Vi vet att det tar alldeles för lång tid att projektera och bygga efter företagens behov. Finns inte lokaler när företag vill komma är det kört.

LITEN RISK
Kurt L Forsgren säger att ingenting av de lokaler som ny byggs är uthyrda i förväg.
Kommunägda Tjänstecentrum AB tar trots detta en liten risk. Det fanns inte heller hyresgäster när Arken började byggas. Nu har vi facit. Det är fullt överallt. Då var det ett stort risktagande. Byggnaden var kostnadsberäknad till 420 miljoner kronor och alla trodde på en slutsiffra runt 500 miljoner. På grund av eller tack vare lågkonjunkturen som kom stannade byggkostnaden den gången vid 340 miljoner kronor.
Kurt L Forsgren höll i trådarna. Han har valt samma metod för upphandling den här gången. Det innebär att utbyggnaden delas på 30-40 företag. Grundläggning är en entreprenad, stommen en annan, ytterväggar och tak en tredje och så vidare.
Jag är helt övertygad om att det blir billiggare än att sätta bort hela bygget på en generalentreprenör, säger Kurt L Forsgren.
I bottenvåningen på en ljusgård mellan nuvarande universitetshuset och tillbyggnaden kommer stans bästa träffpunkt och stans mest perfekta lokal för jazzträffar och liknande att byggas. Det blir en cafeteria för studenter och kontorsarbetsplatser med ett vårdträd och en flygel från Nolaskolan som permanenta inslag. Markens lutning kommer att utnyttjas så att golvet blir sluttande.
Umeå universitet har redan visat mycket stort intresse av att använda den lokalen, säger Kurt L Forsgren.
Kurt L Forsgren är också stolt över att kunna ge Torggatan nytt liv från Lasarettsgatan ned till busstationen. Torggatan har länge varit ett bekymmer för arkitekterna för sitt tråkiga utseende.

INGA RÖKARE I DÖRREN
Huvudentrén till det nya huset blir från Torggatan, säger Kurt L Forsgren. I stället för askkoppar och en rökridå vid entrén som är det vanliga kommer vi att bygga rökrutor under skärmtak ute på Torggatan för att locka ut rökarna en bit från entrén. Dessutom tänker vi plantera stora popplar längs hela gatan precis som det var en gång förr i tiden.
Arkitekt Per-Eddie Bjuggstam har ritat utbyggnaden. Mot busstationen blir det en ren glasfasad med glas från golv till tak på alla våningarna. En del andra fasader kommer att kläs med bulgarisk sten som är nästan lika ljus som marmor. En vacker byggnad är under uppförande.


SVEN LINDBLOM

Mer läsning

Annons