Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Träff kring dålig lukt

/
  • Mijöchefen Patrik Svensson och VD:n Lars Winter mötte i går domsjöbor i Domsjö Kyrka för att informera omsvara på frågor kring dålig lukt och utsläpp av legionellabakterier.

Efter de senaste årens uppmärksamhet kring legionellabakterier och försämrad lukt i Domsjö mötte fabriken i går allmänheten för att informera om nuläget och svara på frågor.

Annons

– Det här har varit en svår tid för både oss och er som bor här, menade miljöchef Patrik Svensson när han inledde kvällens informationsträff i Domsjö Kyrka.

Ett 30-tal domsjöbor hade samlats till det första av två möten som skulle hållas under kvällen. Syftet med träffen, som initierats av Domsjö fabriker själva, var att informera allmänheten om hur legionellabakterier varit en naturlig del av deras biorening och varför lukten i området blev sämre när man försökte minska förekomsten av dessa.

– Legionella finns överallt, i insjöar, jord och kranvatten, berättade Svensson, men i mycket små mängder.

– När vi renat vårt processvatten har det gjorts i två steg ett icke-luftat och ett luftat. Det är i det luftade steget som legionellabakterierna har bildats.

Numera är det luftade steget stängt och har varit så sedan i januari då man kunde bekräfta att en man boende i Domsjö med största sannolikhet dött av legionellabakterier från fabrikens biorening.

– I dag kan vi inte längre hitta några mätbara halter av legionella i vattnet vi släpper ur, fortsatte Svensson, men det har även inneburit att belastningen på fjärden ökat.

Stängningen av bioreningens luftande del har tidigare inneburit att lukten från fabriken varit värre än vad som anses normalt. Något som man nu anser sig ha fått bukt på.

– Det är erfarna medarbetare som arbetat länge som säger att lukten numera är som den var innan vi stängde reningen.

Tanken med träffen var förutom att informera även att låta boende i området ställa frågor. En äldre man med intresse för sportfiske undrade om man, i och med belastningen på fjärden, vågar äta fisken.

– Jag har pratat med fiskevårdskonsulent Bo Öhman som säger att fisken går att äta, svarade Svensson som även berättade att man låtit undersöka fisken 2010, som då visade på hormonförändringar. Det kunde även styrkas att det inte var fabrikens vatten som orsakade störningarna.

Mer läsning

Annons