Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tio får sluta vid Hägges

/

Hägges Finbageri AB tvingas dra ned på personalstyrkan.
– Det är så här varje år. Människor fikar mindre, säger vd:n Per Nyqvist.

Annons

Hägges finbageri har funnits i Örnsköldsvik i nästan 60 år. I dag jobbar cirka 35 kollektivanställda i bageriet, plus 5 tjänstemän. Inom en snar framtid försvinner 25 procent av de anställda inom produktionsledet.

– Vi har lagt ett varsel i storleksordningen tio personer. Det rör sig om enbart kollektivanställda, säger Per Nyqvist, vd för Hägges, som ägs av Switsbake AB i Malmköping.

Neddragningen i Örnsköldsvik innebär att ett antal produktionslinjer kommer att stängas ned. Enligt Per Nyqvist en följd av att det fikas mindre i stugorna under vintern.

– När det drar ihop sig till julskinka och lussekatter då fikar vi mindre muffins och kakor, säger han och tillägger att normalt kör företaget fyra eller fem produktionslinjer, men att det nu kommer att handla om två eller tre.

– Men så här är det mest varje år i den här branschen, säger han och nämner att företaget tidigare har haft periodanställda, men att när lågsäsongen nu kommer tvingas man dra ned på personalstyrkan.

Enligt Per Nyqvist är avsikten att turordningsprincipen tillämpas och att företaget ska inleda förhandlingar med Livsmedelsarbetarförbundet.

– Vi har lagt ett varsel och från och med november räknar vi med att marknaden dyker.

Per Nyqvist säger samtidigt att han tror och hoppas att de nu varslade ska kunna komma tillbaka när verksamheten vid bageriet åter beräknas ta fart till våren.

– När motsvarande personalbehov uppstår hoppas jag att vi ska kunna återanställa dem igen, säger Per Nyqvist.

David Björklund är ombudsman för Livsmedelsarbetarförbundet och han säger att nedskärningarna vid Hägges Finbageri handlar om "ett batteri av saker". Samtidigt säger han att det först handlar om en förhandling och att han inte vill föregå den.

– Policyn är att så länge inget är förhandlat är inget färdigt. Du får inga fler detaljer av mig just nu, säger David Björklund.

Mer läsning

Annons