Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tillsammans med fanan i topp

ÖRNSKÖLDSVIK. Första maj innebär inte enbart tal, banderoller och röda fanor. På Folkets park arrangerades en familjedag, med sång, musik, tävlingar och dataspel.
– Det är bra att det är folkfest, det bevisar att politik är roligt, säger Kerstin Grundberg, SSU.

Annons

Tillsammans, var socialdemokraternas rikstäckande tema under första maj, arbetarrörelsens stora dag. På Folkets park i Örnsköldsvik arrangerades en familjedag med diverse aktiviteter.
I samlingslokalen Hornet ägde Småstjärnorna rum. 31 grupper mimade till sina favoriter. Flickorna var på hugget men endast två pojkar ställde upp och då som dansare. Den yngsta som medverkade var sex år och den äldsta tolv. Fem flickor hade valt att mima till Britney Spears. Många av dem hade även klätt ut sig för att likna sin artist. Alla fick pris men Klara Bergman och Amanda Åström imponerade så mycket på juryn när de mimade till Hanna och Linas låt Big time party att de vann första pris och gick hem med var sin pokal.
På stora scenen underhöll bandet StändUtblakk och sjöng coverlåtar.

STOLT MEN INTE NÖJD
För de som var för gamla för Småstjärnorna men för unga för StändUtblakk höll till i rummet som SSU (Sveriges socialdemokratiska ungdomsförbund) hade till förfogande.
Vi visar vår hemsida, spelar tv-spel och har ett idéplank, säger Esbjörn Jonsson, medlem i SSU.
De driver en egen kampanj som går under parollen Sverige behöver färre egon.
Man ska värna om andra, alla behövs, säger Esbjörn Jonsson.
Han är politiskt och fackligt engagerad och värnar om första maj.
Det är arbetarnas högtid, den här dagen får vi inte lägga ner, säger han.
Kerstin Grundberg, SSU, inledde årets första maj-tal, där hon tog upp frågor om skola, djurrätt och jämställdhet. Näst på tur att hålla tal var LO-fackets ordförande i Örnsköldsvik, Rut Bergström. Hon fokuserades sig på det kommande valet.
Elvy Söderström, kommunalråd, inledde sitt tal så här:
Det är skönt att vara sosse. Jag är stolt men inte nöjd. Röda fanor, familjer är samlade och glad musik, sen gör det inte heller så mycket att opinionssiffrorna är bra. Men det finns saker som inte känns bra, som att några ungdomar på gymnasieskolor i Örnsköldsvik har röstat på sverigedemokraterna i ungt val. Vi har en uppgift att vägleda vilsna ungdomar.

FLER DISCO
Efter tal och underhållning av Crossgänget samlades alla utanför Folkets park och gjorde sig redo att bege sig i ett demonstrationståg ner till Hamnplan där kommunalarnas pensionärskör höll i sången.
Budskapen på de handskrivna plakaten varierade, allt från fler discon i skolan till Tillsammans kan vi göra Sverige bättre.
Det behövs en sådan här dag för demonstration, säger Vidar Fahlén, före detta kommunalråd. Jag demonstrerar för att det är en manifestation, ett politiskt möte och för att jag är politiskt intresserad. Det är synd att inte fler engagerar sig.
Runt 200 personer anslöt sig till tåget, med Örnsköldsviks harmonikår och Örnsköldsviks drillflickor i täten.
I dag känns det bra. Det är valår i år, vi ökar och ökar och solen skiner. Det märks att det är vårt år i år, säger Vidar Fahlén.

SOFIA GÖTH

Mer läsning

Annons