Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Terapeutmålet går inte vidare till HD

Fälld i tingsrätten. Friad i hovrätten. Och Högsta domstolen kommer inte att ta upp fallet med den 55-årige Örnsköldsviksbo som åklagare Stina Sjöqvist vill ha fälld för att sexuellt ha utnyttjat tre kvinnor i beroendeställning.

Annons

– Det känns bra efter en omtumlande period. Jag tror att det har varit allra jobbigast för mina anhöriga, pustade den 55-årige mannen i går kväll.
Han fick beskedet av sin advokat Marie Thors.
– Vad jag förstår ska det här vara över en gång för alla. Det har varit obegripligt utdraget. Under en så här lång period hinner man verkligen upptäcka vad i livet som är viktigt för en, fortsatte mannen.
Åklagare Stina Sjöqvist har varit aktiv under hela rättsprocessen. Hon, i likhet med mannen och de tre kvinnorna, överklagade tingsrättens dom som gav mannen tio månaders fängelse och över 200 000 kronor i skadestånd.
Och när hovrätten friade mannen sa Stina Sjöqvist att hon inte tvekade att gå vidare. I slutet på förra veckan vände hon sig till åklagarmyndighetens utvecklingscentrum i Göteborg för att söka stöd.
Sjöqvist sa då till ÖA att hon var optimistisk – och att hon ansåg att mannen, tidigare missbruksbehandlare vid Örnsköldsviks kommun, skulle fällas för sina handlingar – samt att hon insåg att ett nej från utvecklingscentrum var detsamma som att hon hade kommit till ändhållplats.
Och ett nej blev det i går.
Hovrättspresidenten Sten Burman förklarade:
– Det är inte så att vi har avfärdat det som målsägande har sagt. Vi har i olika steg fått bekräftat att det fanns sexuella handlingar och ett beroendeförhållande, men lagrummet förutsätter också att det var ett allvarligt utnyttjande av beroendeställning.
– I förarbetena står att det måste finns någon påtryckning, i stort sett.
Burman fortsatte:
– I det här fallet har vi uppfattat att situationen ar så att de sexuella handlingarna, där var kvinnorna frivilliga. De gick med på det som hände – och då ansåg inte vi att det var ett allvarligt utnyttjande av deras beroendeställning.
Den dömde och friade 55-åringen satt i går kväll i sin bostad och försökte samla sina tankar.
– Jag har inte varit orolig, men fruktansvärt less. Jag vet vad som är sant och som inte är sant i det här. Det har varit jobbigt att inte kunna ha någon riktig framförhållning.
Vad händer nu?
– Jag är inställd att på ett eller annat sätt jobba i den bransch jag var. Det har av förklarliga skäl inte varit att bara kasta sig ut och söka jobb. Det har varit nästan omöjligt att satsa på någonting så länge det här har levt.

Mer läsning

Annons